OK24 på plads: Højere startløn til bioanalytikere, tillæg til erfarne og ledere samt vagttillæg fra trepart

Over to år forhøjes værdien af overenskomsten med 8,8 procent. Det meste går til løn til alle, andre dele går til højere løn til nyuddannede bioanalytikere, forøget erfaringstillæg efter 10 år, nye tillæg til ledere. Derudover kan vagtbærende bioanalytikere og laboranter se frem til bedre honorering af vagtarbejde som følge af trepartsaftalen.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør, Toke Hørsted Jensen, konsulent og Tina Groth-Andersen, forhandlingsleder OK24
Udklip_OK24

”Jeg er tilfreds med, at vi er lykkedes at forhandle midlerne fra organisationspuljen, så det imødekommer flest muligt af medlemmernes krav til OK24,” siger formand Martina Jürs. Screenshot fra pressemøde, DR.

  • Startlønnen for bioanalytikere bliver 10.650 kr. højere om året.
  • Erfaringstillægget for bioanalytikere, laboranter og undervisere efter 10 år stiger med 5.870 kr. årligt.
  • Nyt tillæg til ledere for medarbejdere på 19.500 kr. om året
  • En helt ny chefaftale, der giver ledere for ledere et tillæg på 14.000 kr om året. og pensionen hæves til 22 procent.
  • Derudover bedre honorering af vagtarbejde som følge af trepartsaftalen.

Det er resultatet af forhandlingerne om organisationspuljen for Danske Bioanalytikere, der er afslutningen på et længere forhandlingsforløb med Danske Regioner om OK24, som samlet giver 8,8 procent over to år. Organisationspuljen udgør 2 procent af den samlede ramme, og kommer ud 1. april 2025.

OK24 - kort

  • Økonomisk ramme: En ny overenskomst (OK24) for bioanalytikere og laboranter i regionerne er blevet indgået med en økonomisk ramme på 8,8 procent over to år.
  • Organisationspulje: Forhandlingerne om organisationspuljen resulterede i prioritering af højere løn til unge, større tillæg for erfarne, samt nye tillæg ledere.
  • Særlige tillæg: Startlønnen for bioanalytikere stiger med 10.650 kr. om året, og erfaringstillægget til bioanalytikere, laboranter og undervisere efter 10 år øges med 5.870 kr. årligt. Ledere for medarbejdere får et nyt tillæg på 19.500 per år. Ledere for ledere får et årligt tillæg på 14.000 kr.
  • Pension: Ledere for ledere får hævet deres pension til 22 procent.
  • Vagttillæg fra trepart: Bioanalytikere og laboranter med over 300 vagttimer per år får et helt nyt tillæg på 931 kr. om måneden/11.167 kr. om året for at arbejde på skæve tider, når det er fuldt indfaset 1. januar 2026. Særydelserne for aften, nat og weekend hæves med 5 procent. Begge dele er oveni OK24.
  • Arbejdstid: Der er opnået en aftale en ny opsparingskonto, der tillader opsparing af op til 15 dages frihed.
  • Andre forbedringer: Ud over lønforhøjelser inkluderer aftalen også forbedringer i lønnet barsel for fædre og medmødre plus mere lønnet barsel til solo- og tvillingeforældre.
Kilde: Danske Regioner og Sundhedskartellet

”Jeg er tilfreds med, at vi er lykkedes at forhandle midlerne fra organisationspuljen, så det imødekommer flest muligt af medlemmernes krav til OK24. Jeg er særlig glad for, at vi er lykkes med både at hæve lønnen til de unge bioanalytikere gennem en forhøjet startløn og samtidig give et højere tillæg til dem med 10 års erfaring,” siger Martina Jürs og fortsætter:

”Derudover vil jeg vil gerne fremhæve, at vi denne gang er blevet enige med Danske Regioner om at prioritere lederne, både ved at give et nyt tillæg til ledere for medarbejdere på 19.500 kr. årligt, og som noget helt nyt har vi indgået en chefaftale, der blandt andet betyder, at ledere for ledere får et tillæg på 14.000 kr. om året og hævet deres pension til 22 procent fremover.”

Mere til dem med skæve arbejdstider

Udover forliget om den nye overenskomst, er Danske Regioner og fagforeningerne med den samme arbejdstidsaftale på sygehusene, nu også blevet enige om fordelingen af trepartsmidlerne til medarbejdere med vagtarbejde, heriblandt bioanalytikere og laboranter. Dem med over 300 vagttimer per år får et helt nyt tillæg på 11.167 kr. om året for at arbejde på skæve tider, når det er fult indfaset 1. januar 2026.

Samtidig forhøjes særydelserne for aften, nat og weekend med 5 procent. På den måde får alle vagtbærende bioanalytikere og laboranter - også dem med mindre 300 vagttimer årligt - del i midlerne fra trepartsaftalen.

Bedre honorering af vagtarbejde gælder udover bioanalytikere og laboranter også radiografer, jordemødre, social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer, sygeplejersker med flere.

Jeg er glad for vi nu endelig får noget fra trepartsaftalen. Samtidig imødekommer vi et markant krav fra dbio’s medlemmer.
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere

”Jeg er glad for vi nu endelig får noget fra trepartsaftalen. Samtidig imødekommer vi et markant krav fra dbio’s medlemmer, nemlig at dem der arbejder på skæve tider, bliver kompenseret ekstra for det at gå på arbejde, når andre har fri,” siger Martina Jürs med henvisning til kravindsamlingen i foråret 2023, hvor mange stillede krav om bedre honorering af vagtarbejde.

Martina Jürs tilføjer, at pengene til de nye og forhøjede vagttillæg kommer fra trepartsaftalen, som fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen indgik i sidste år, og er udover resultatet fra overenskomsten. Med andre ord er pengene til vagttillæg oveni den økonomiske ramme for OK24 på 8,8 procent over to år.

Arbejdstid var også på bordet

Som et led i at skabe mere fleksibilitet i arbejdslivet har Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner aftalt en helt ny opsparingskonto, hvor som ansat i regionerne kan opspare op mod 15 dages betalt frihed.

”Der er gode takter i forhold til arbejdstid, men desværre er arbejdsgiverne ikke meget for at lave konkrete forbedringer lige nu og her. Opsparingsordningen er dog et gennembrud i regionerne, som jeg glæder mig over,” siger bioanalytikerformand Martina Jürs.

Man har også drøftet omklædning, og parterne er enige om, ”rammerne for udlevering af tjenestedragter og omklædning skal tilrettelægges hensigtsmæssigt”, og skal drøftes lokalt i MED-udvalget.

Medlemsmøder om OK24

Med de sidste aftaler på plads i regionerne, er det snart tid til urafstemning, hvor man som medlem kan stemme om overenskomstresultatet - det vil ske i løbet af marts. Medlemmer vil få en mail med mere information herom.

Denne gang er det dog sådan, at alle i Forhandlingsfælleskabet stemmer sammen, derfor kan medlemmerne af en fagforening ikke strejke alene. Der bliver et samlet ja eller nej til OK24 i hele Forhandlingsfællesskabet. Det er en del af trepartsaftalen med regeringen, som blev indgået sidste år.

Inden urafstemningen afholder vi to virtuelle medlemsmøder, hvor medlemmerne kan få svar på spørgsmål til OK24-forliget og forhandlingerne.

Læs også:

OK24_nyhed
Nyhed
Martina portræt OK24
Nyhed

 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk