Guide til etisk refleksion

En guide til etisk refleksion kan hjælpe med at komme fra en etisk problemstilling til et konkret valg og en handling i praksis. Det er godt at gå igennem de forskellige trin sammen med andre, der kan tilbyde synsvinkler og fortolkninger, som man ikke selv får øje på.

Hvad gør jeg nu
Etiske dilemmaer kan - i modsætning til problemer - ikke løses, men de må håndteres og diskuteres. 
Jakob Birkler, filosof og forfatter

Et etisk dilemma kan defineres som en vanskelig værdikonflikt, hvor der skal træffes et valg mellem flere handlingsalternativer. Et valg, der får konsekvenser for andre mennesker, som Jakob Birkler påpeger.

Guiden til etisk refleksion indeholder en række trin, som kan være med til at afklare dilemmaer og handlemuligheder. Hjælpespørgsmålene er til inspiration og bruges, hvis de giver mening. Der kan også være behov for at justere undervejs og gå frem og tilbage mellem trinene. Når samtalen er godt i gang, kan man nogle gange opleve, at et dilemma eller en problemstilling ændrer sig og handler om noget andet end det, man først troede.

  1. Fortæl om situationen og beskriv dilemmaet/problemstillingen
    - Hvad sker der faktuelt? Hvori består vanskeligheden? Hvad er det for et valg, jeg står overfor? Er det et etisk dilemma eller en konflikt af juridisk, faglig eller praktisk art?

  2. Hvem er impliceret?
    - Hvem får situationen og mit valg konsekvenser for? Hvordan ser situationen ud fra deres side? Hvem er ellers involveret og kan have holdninger til sagen?

  3. Hvad er din umiddelbare reaktion?
    - Hvad udfordrer dig personligt og fagligt? Hvilke tidligere oplevelser har du, som ligner denne situation? Er der noget, du er bange for vil ske?
  4. Hvilke af de 4 principper i commonsense-etikken er i spil? Begrund hvorfor
    - På hvilken måde kommer de i konflikt med hinanden? Hvad får de dig til at tænke om situationen? Hvilket princip er vigtigst i denne situation? 
  5. Hvilke af de 5 grundlæggende bioanalytikerværdier er på spil? Begrund hvorfor
    - Er der en sædvanlig praksis på området? Er denne praksis fulgt eller brudt? Hvilken værdi er vigtigst i denne situation?
  6. Hvilke handlemuligheder er der?
    - Hvad kan man gøre? Hvilke konsekvenser kan de forskellige alternativer forventes at få? Hvad vil en ikke-handling føre til? 
  7. Hvad vejer tungest, og hvad afgør hvordan du vil handle?
    - Sammenhold principper, værdier og handlemuligheder. Hvilken handling giver mindst skadelige virkninger? Hvilken handling giver størst glæde? Hvad kan lade sig gøre under de givne omstændigheder? Hvilken handling har størst chance for at lykkes? 
  8. Efterfølgende evaluering af proces og resultat
    - Hvad har du lært? Hvilke konsekvenser har din afgørelse haft på praksis? Vil du handle anderledes en anden gang?

Guiden er udviklet med inspiration fra Einar Aadlands bog "Etik - dilemma og valg" (Dansk Psykologisk Forlag, 2007) og en analyseguide fra den etiske komité ved Aalborg Universitetshospital.

Etisk balancevægt

Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (Nito) har i samarbejde med Bioingeniørfaglig Institutt (også Nito) udviklet et etikspil. Det indeholder flere øvelser, og en af dem hedder etisk balancevægt. Einar Aadland har været med til at udvikle øvelsen, som er velegnet til at diskutere et dilemma, hvor der er to handlemuligheder. 

  • Man arbejder sammen i par eller mindre grupper. Enten får man tildelt et spørgsmål, eller også starter man med at finde på et. 
  • Dernæst diskuterer man, hvad dilemmaet består i, og hvad de to handlemuligheder er. De skrives ind i felterne for handlingsvalg A og B. Spørgsmålet kunne f.eks. være, om man skal give hånd til patienter, der kommer til undersøgelse eller blodprøvetagning? De to handlemuligheder kunne være "give hånd til patienten" og "ikke give hånd til patienten".
  • Derefter diskuterer man spørgsmålene til handlingsvalg A og udfylder felterne:
    • Hvem bliver berørt?
    • Hvilke værdier, principper og regler bliver tilgodeset?
    • Hvilke konsekvenser kan valget få? 
  • Det samme gør man med handlingsvalg B. Til sidst sammenholder man de to vægtskåle og diskuterer, hvilken skål der vejer tungest, og som derfor afgør valget. 

Modellen kan printes i både A4 og A3.

Særligt benyttede sider på dbio.dk