Værktøj om ledelse


Artikler, værktøj mv. om ledelse til dig, der er bioanalytiker og leder.

Karriereuniverset for ledere

I Karriereuniverset får du en oversigt over forskellige niveauer af ledelse i den offentlige sektor, og du kan læse om de opgaver, udfordringer og kompetencekrav, man kan møde på de fire niveauer: 

  • Leder: Her får du ledelsesansvar første gang
  • Chef: Her er dine medarbejdere også ledere
  • Strategisk chef: Her er du tæt på toppen og den politiske arena
  • Direktør: Her er du øverste leder – og stort set alt er politisk

Materialet er udviklet af Lederweb.

Gå til Karriereuniverset

Tydeliggør dit ledelsesgrundlag

I 2018 udgav Ledelseskommissionen en række anbefalinger og publikationer om god ledelse i den offentlige sektor.

Den anbefalede bl.a., at alle ledere tydeliggør deres ledelsesgrundlag, der kan ses som en ‘varedeklaration’ og beskrivelse af lederen i forhold til medarbejderne. Samtidig er ledelsesgrundlaget også en ‘ønskeliste’ til godt medarbejderskab.

Her kan du og det ledelsesteam, du er en del af, finde inspiration til at arbejde med ledelsesgrundlag:

Se video med Alfred Josefsen fra Ledelseskommissionen, der forklarer, hvordan du laver dit eget ledelsesgrundlag.

I den korte pjece "Ledelseslyst og ledelsesglæde - det starter med dig"  skriver kommissionen direkte til dig, som er leder. De vigtigste budskaber, som kan inspirere dig i din ledelsespraksis.

Sparring i netværk for ledere

Ledere har ofte mange bolde i luften og flere roller at spille. Det er en kompleks opgave, og derfor kan det være en god idé at søge sparring med andre ledere i et netværk. Her får du gode råd og inspiration til at komme godt i gang med dit ledernetværk.

Pjecen er letlæst og giver konkrete tips til overvejelser på forhånd, hvordan man kommer I i gang, til arbejdsform og forløbet.

Hold balancen som leder

Det grænseløse arbejdsliv er hverdag for mange ledere, men balancen kan tippe, så arbejdet fylder alt for meget eller kun består af brandslukning.

For at være en god nok leder skal du også tage vare på dig selv. Du er ikke supermand. Det er ikke anderledes, end at en sportsudøver også har brug for restitution mellem træningspas.​
Marie Kingston

Marie Kingston, konsulent, forfatter og autoriseret psykolog, har i et webinar for bioanalytikerledere delt erfaringer og viden om, hvilke dynamikker man er særlig udsat som leder, og hvordan man kan holde balancen. Marie tog afsæt i bogen "Stop stress - håndbog for ledere", som hun har skrevet med psykolog Malene Friis Andersen. Se præsentation fra webinaret.

Som leder er man ansat uden højeste arbejdstid. Normen er stadig en arbejdsuge på 37 timer, men du skal selv skal tilrettelægge din arbejdstid,

Ledelse er en honningkrukke, som kan være svær at komme op af, da opgaverne både er spændende, givende og krævende. Men opgavelisten er uendelig, og ledere har også brug for et bæredygtigt arbejdsliv, hvor der for det meste er balance mellem belastning og ressourcer. 

Hvad kan du gøre for at finde en bedre balance?

Der er mange veje til at få mere balance i dit arbejdsliv, og her er nogle bud fra Marie Kingston: 

  • Juster løbende arbejdsvilkår med din leder og bed om hjælp. Din leder kan kun lykkes, hvis du lykkes med dine mål og indsatsområder, og derfor er ledelsen af dig en kerneopgave for din leder. 
  • Drøft, prioriter og få sparring på jeres opgaver i ledelsesgruppen. 
  • Prøv at booke et ugentligt møde med dig selv, hvor du praktiserer selvledelse og tidsstyring. Se en uge og en måned frem – hvilke større aktiviteter er på vej? Er der møder, du ikke skal deltage i, som du kan afvise? Er der tid til ledelse og til forberedelse af møder? 
  • Måske kan du blokere dage i kalenderen, så de ikke kan bookes til møder – her kan du få arbejdsro eller holde fri.
  • Få evt. en aftale om, at du kan arbejde hjemme med opgaver, der kræver koncentration.
  • Tænk over, om det er nødvendigt at sende og besvare mails om aftenen og i weekenden. 
  • Hold ferie, når du har ferie.

Lederens trivsel

 Som leder har din egen trivsel og arbejdsglæde stor betydning for hele arbejdspladsen. Lederens arbejdsmiljø er også omfattet af arbejdsmiljøloven og er lige så vigtig som medarbejdernes.

BFA Velfærd og Offentlig administration samt BFA Finans har gennemført en undersøgelse og udviklet tre værktøjer til at styrke lederes psykiske arbejdsmiljø:

  • Styrk din dialog med nærmeste leder. Værktøjet giver refleksionsspørgsmål til at forberede en dialog med din egen leder og til at udforme en kontrakt med dig selv.
  • Styrk ledelsesgruppen.  Værktøjet giver jer et forberedelsesskema og et prioriteringskort til mødet i ledelsesgruppen, så I kan understøtte jeres resultater og løfte det psykiske arbejdsmiljø.
  • Styrk organisationen. Værktøjet giver en 3-trins arbejdsmodel for, hvordan I kan styrke lederes trivsel og resultater på jeres arbejdsplads.

Læs baggrund og se videoer

Lederskab med mange rum

Det er vigtigt for bioanalytikerprofessionens udvikling, at også ledelsesfaget bliver opfattet som attraktivt, bliver respekteret og udviklet som det fag, det er. Denne ledelsespjece viser nogle af udfordringerne i ledelsesfaget, som dbio’s hovedbestyrelse og lederråd ser det.

Lederpjece
Pjece

Forandring er et grundvilkår i Sundhedsvæsenet, og dets opgaver, teknologi og organisering udvikler sig konstant. Det er en stor udfordring for alle og ikke mindst for bioanalytikerledere.

Af
Danske Bioanalytikere
Udgivet
2015

Særligt benyttede sider på dbio.dk