Susanne Andresen får dbio-prisen 2021

Susanne Andresen, Klinisk Biokemisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge, modtog på kongressen 2021 dbio-prisen som en anerkendelse for sit årelange arbejde for at bringe høj laboratoriekvalitet helt tæt på borgerne.

Susanne Andresen modtog dbio-prisen under stående klapsalver fra de kongresdelegerede. Hun modtog prisen for sit arbejde med at kvalitetssikre det analysearbejde, der foregår udenfor hospitalerne

Susanne Andresen modtog dbio-prisen under stående klapsalver fra de kongresdelegerede. Hun modtog prisen for sit arbejde med at kvalitetssikre det analysearbejde, der foregår udenfor hospitalerne. Foto: Niels Åge Skovbo.

Taler man kvalitetssikring af det borgernære analysearbejde er bioanalytiker Susanne Andresen umulig at komme udenom. Den sandhed tog dbio’s hovedbestyrelse tirsdag konsekvensen af, og tildelte dbio-prisen til den ”vedholdende og udholdende Duracell-kanin”, som formand Martina Jürs kaldte prismodtageren i sin motivationstale.

En vedholdende og udholdende Duracell-kanin, som har svært ved ikke at involvere sig.
Formand Martina Jürs i sin tale til prismodtager Susanne Andresen

Susanne Andresen var med den lange vej fra tidlig idéudvikling til dagligdag, da Det Mobile Laboratorium i nogle år fra 2015 rullede rundt til sårbare borgere i en lille håndfuld sjællandske kommuner. Sammen med den daværende overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge brugte hun bl.a. sin baggrund som laboratoriefaglig konsulent for almen praksis og underviser til at definere behov og rammer for, at der kom fart under det opsøgende laboratoriearbejde.

Og da budgetproblemer sendte det ellers visionære projekt i garagen, forsatte hun sin indsats for at kvalitetssikre det analysearbejde, der foregår udenfor hospitalerne, helt tæt på borgerne. Ikke mindst gennem undervisning og tværfaglige samarbejder med andre faggrupper – læger, almen praksis, akutsygeplejersker, sosu-assistenter og ambulancefolk. Det er nemlig en anden af Susanne Andresens forcer, kunne man forstå på formandens tale; at hun har svært ved ikke at involvere sig.

Fra mobil til bærbar

Ved flere lejligheder har Susanne Andresen været vært for politikere og andre beslutningstagere, der burde kende vigtigheden af tårnhøj laboratoriekvalitet, og har talt for sagen. Ikke mindst da Det Mobile Laboratorium, også kendt som Køge-bussen, stadig var en enestående verdenssensation. Hun var således i 2017 med dbio i Genéve hos WHO.

Konceptet med en mobil laboratorieenhed har prismodtageren senest været med til at kondensere til en ambulancetaske med POCT-apparatur, som hun naturligvis selv har valideret. Ligesom hun har været involveret i projektet ”Changing Cancer Care”, hvor hun har valideret udstyr og udarbejdet brugervejledninger til kræftpatienter, der selv tager blodprøver i eget hjem.

”Køge-bussen” er i øvrigt for nyligt blevet konverteret til en diabetes-bus. Susanne Andresen forærede den simpelthen til Steno Diabetes Center, da de kom forbi for at høre om hendes erfaringer med et sundhedstilbud på hjul.

Særligt benyttede sider på dbio.dk