Martina Jürs om ny overenskomst for sygehusansatte: ”Det er en god aftale”

Så landede Forhandlingsfællesskabets aftale om OK24 for regionalt ansatte. Der er en økonomisk ramme på 8,8 procent over to år, nye muligheder for opsparing af frihed, en ekstra lønforhandling i 2025 og forbedring af barsel for fædre og medmødre. Sundhedskartellet forhandler videre senere på ugen.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og Tina Groth-Andersen, forhandlingsleder OK24
Martina portræt OK24

”Alle bioanalytikere og laboranter er som minimum sikret en lønstigning på 6,53 procent over de næste to år, og det er en del mere end de 4,32 procent, som vi forventer priserne stiger med i samme periode, så reallønnen bliver forbedret med det her forlig. Det er et godt resultat,” siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere.

”Det er en god aftale,” siger formand Martina Jürs efter, at det generelle forlig om OK24 for regionerne er faldet på plads med en økonomisk ramme på 8,8 procent, heraf går størstedelen til lønstigninger.

Lønnen stiger 5,76 procent i 2024, den største lønstigning på 4 procent kommer allerede 1. april 2024, og som noget helt nyt i regionerne kommer der en opsparingskonto. Derudover er der organisationspuljer på 2 procent, som forhandles senere på ugen. I 2025 er der lønstigninger på 0,77 procent.

”Alle bioanalytikere og laboranter er som minimum sikret en lønstigning på 6,53 procent over de næste to år, og det er en del mere end de 4,32 procent, som vi forventer priserne stiger med i samme periode, så reallønnen bliver forbedret med det her forlig. Det er et godt resultat,” siger Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere.

OK24 - kort

  • Økonomisk ramme: En ny overenskomst (OK24) for regionalt ansatte, herunder bioanalytikere og laboranter, er blevet indgået med en økonomisk ramme på 8,8 procent over to år.
  • Lønstigning: Lønforhøjelser på 4 procent træder i kraft allerede den 1. april 2024 som en del af overenskomsten. Samlet er stiger lønnen 5,76 procent i 2024. I 2025 er der lønstigninger på 0,77 procent.
  • Fleksibilitet i arbejdslivet: En ny opsparingskonto giver medarbejdere mulighed for at opspare op til 15 dages betalt frihed.
  • Organisationspuljer og vagttillæg: Yderligere forhandlinger om organisationspuljen for Danske Bioanalytikere følger, der er også fortsat forhandlinger om vagttillæg, som er en del af trepartsaftalen, hvori bioanalytikere også indgår.
Kilde: Danske Regioner, Forhandlingsfællesskabet, dbio m.fl.

Reguleringsordningen, som skal sikre at lønningerne i det offentlige og private følges nogenlunde ad, giver en del af lønstigningen, skønnet til 1,74 procent pr. 1. oktober 2024.

Parterne er desuden enige om, at balancen mellem lønudviklingen i den offentlige og det private skal genskabes, og derfor har man aftalt en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025 som ”skal håndtere en eventuel ubalance”. Der er også aftalt et nyt lønindeks, som skal gøre, at lønnen i det offentlige i højere grad følger lønudviklingen i det private og bliver mere retvisende.

Gennembrud for fleksibilitet

Som et led i at skabe mere fleksibilitet i arbejdslivet, er der aftalt en helt ny opsparingskonto.

Det betyder, at man som medarbejder kan opspare op mod 15 dages betalt frihed. Dagene man opsparer, kommer fra over- og merarbejde samt 6. ferieuge. En opsparingsordning i en eller anden form har været et af bioanalytikernes krav til overenskomstforhandlingerne flere gange.

”Jeg er glad for, at vi nu endelig har fået taget hul på mere fleksibilitet i arbejdslivet i regionerne også. Det er det første, men vigtige skridt, som vi kan bygge videre på ved de kommende overenskomstforhandlinger,” siger Martina Jürs.

Et andet resultat af forhandlingerne om OK24 er, at fædre, medmødre og adoptanter får tre ugers barsel med fuld løn mere fremover, og samtidig er der også sikret flere ugers lønnet barsel til soloforældre og tvillingeforældre.

Andre resultater

Af aftalen fremgår det, at et velfungerende samarbejde mellem tillidsrepræsentanter og ledelse er afgørende for attraktive arbejdspladser. Mere konkret er det en del af aftalen, at tillidsrepræsentanter fremover kan mødes med nyansatte i arbejdstiden, for eksempel som en del af introduktionen.

Parterne har også besluttet en ændring af stedtillægget. Konkret betyder det, at dem med det højeste stedtillæg stiger cirka 35 kr. mindre end forventet - om måneden før skat.

I stedet for det særlige tillæg som kompensation for afskaffelsen af Store Bededag, der blev indført pr. 1. januar 2024, vil man fremadrettet få hævet den særlige feriegodtgørelse.

Forhandlingerne fortsætter

Forhandlingerne med regionerne fortsætter nu med fordelingen af organisationspuljer, som udgør 2 procent af den økonomiske ramme, hvor særlige grupper kan prioriteres, hvortil dbio’s medlemmer har indsendt krav i starten af 2023. Danske Bioanalytikere forhandler denne del af OK24, som en del af Sundhedskartellet.

Derudover forhandler fagforeningerne med fælles arbejdstidsaftaler, herunder Danske Bioanalytikere, og Danske Regioner videre om udmøntningen om af midlerne til vagtgående sundhedspersonale, som er en del af trepartsaftalen, der blev indgået i efteråret. Bioanalytikere er også en del af denne aftale. Denne del er oveni i den økonomiske ramme for OK24.

Resultatet af OK24 skal i løbet af marts til urafstemning blandt medlemmerne af Danske Bioanalytikere.

Denne gang er det dog sådan, at alle i Forhandlingsfælleskabet stemmer sammen, derfor kan medlemmerne af en fagforening ikke strejke alene. Der bliver et samlet ja eller nej til OK24 i hele Forhandlingsfællesskabet. Det er en del af trepartsaftalen, som blev indgået i efteråret.

Faktaboks og links tilføjet 26/2-2024

Læs også:

OK24_nyhed
Nyhed
Martina portræt OK24
Nyhed
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk