Bioanalytikerne siger ja til OK24, men nej til skævdeling fra trepart

Stemmeberettigede medlemmer i både regioner og staten har godkendt OK24-resultatet, men med flere nej-stemmer end ellers. Hovedbestyrelsen anbefalede et ja, men formand Martina Jürs kan godt forstå, at nogle har ønsket at signalere deres utilfredshed med trepartsaftalen ved at stemme nej, som hun også fortsat er skuffet over.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist, Tina Groth-Andersen, forhandlingsleder OK24
Martina portræt ok24

Samlet set har 66,0 procent i Fagbevægelsens Hovedorganisation stemt om OK24 – 87,2 procent ja og 12,8 procent nej.

I Danske Bioanalytikere på regionernes område har 72,7 procent stemt - med henholdsvis 65,5 procent ja og 34,5 procent nej.

Stemmeprocenten er høj denne gang, kun overgået af OK18. Selvom det er et ja fra medlemmerne af dbio, er der flere nej-stemmer, end der plejer at være.

Hovedbestyrelsen i dbio anbefalede at stemme ja til OK24, men formand Martina Jürs tolker nej’et, som et udtryk for utilfredshed med trepartsaftalen, hvor bioanalytikere ikke fik anciennitetstillæg i modsætning til andre faggrupper. Og at der ikke blev rettet op på bioanalytikernes dokumenterede lønefterslæb. Martina Jürs er fortsat skuffet over trepart - og forstår godt frustrationen blandt medlemmerne:

"Vi har hørt det på medlemsmøderne, fra repræsentanterne og på Facebook igen og igen. Bioanalytikerne er naturligt og forventeligt sure og skuffede over skævdelingen i trepartsaftalen. Og det er jeg også, så jeg kan godt forstå, at nogle har ønsket at vise den utilfredshed ved at stemme nej. Samtidig er jeg tilfreds med, at det blev ja til OK24," siger Martina Jürs.

Afstemning om OK24

Staten

Stemmeprocent: 50,7

Ja: 71,8 procent

Nej: 19,7 procent

Blankt: 8,5 procent

 

Regionerne

Stemmeprocent: 72,7 procent

Ja: 65,5 procent

Nej: 34,5 procent

På grund af sammenkædning og forligsmandsloven har man ikke kunnet stemme blankt i regionerne

...

Efter trepart

Med trepartsaftalen ville regeringen have markante lønstigninger til sosu’er, sygeplejersker, jordemødre, pædagoger og fængselsbetjente. Og det blev resultatet af aftalen, som blev indgået i december. Til stor utilfredshed for blandt andre bioanalytikere.

”Jeg er stadig sur og skuffet over trepartsaftalen, og når en tredjedel af bioanalytikerne stemmer nej til OK24, ser jeg også det som et nej til trepart. Det håber jeg både arbejdsgivere og politikerne tager til efterretning, for der mangler bioanalytikere, og flere søger over i det private,” siger Martina Jürs.

Til efteråret afholdes der kongres i Danske Bioanalytikere, hvor de delegerede blandt andet skal drøfte foreningens strategi.

"Nu skal vi se fremad mod kongressen senere på året, hvor vi blandt andet skal finde ud af, hvordan vi fremadrettet bedst sikrer bioanalytikerne de bedste løn- og arbejdsvilkår, og mindst lige så vigtigt et godt arbejdsmiljø," siger Martina Jürs.

Lønstigning på vej

Alle stemmeberettigede medlemmer i Danske Bioanalytikere har siden 2. april kunnet stemme om OK24. I regionerne var der denne gang sammenkædning. Det vil sige, at organisationerne under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i kommuner og regioner stemte sammen.

Aftalerne for staten og regionerne er nu godkendt, hvilket betyder, at lønnen stiger første gang den 1. april 2024 i både staten og regionerne. Det bliver sandsynligvis udbetalt med maj-lønnen.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk