En bog fuld af gode råd mod eksamensangst – til undervisere

Bioanalytikerunderviser Lene Gredal har anmeldt bogen "Eksamensangst – Et problem vi skal løse i fællesskab."

Nyhed

 

eksamenbog

Bogen ”Eksamensangst – Et problem vi skal løse i fællesskab” giver et bud på, hvordan man som vejleder, underviser, eksaminator og censor kan forebygge eksamensangst hos den studerende. Jeg er meget begejstret for bogen.

Den giver svar på, hvad eksamensangst er, hvorfor den studerende får eksamensangst, hvordan eksamensangst kommer til udtryk, og ikke mindst hvordan man kan tale med den studerende om det.

Desuden giver bogen en god forståelse for, hvorfor der afholdes eksamen, og hvilken rolle eksaminator og censor bør have, for at eksamen bliver det, den er, nemlig at få den studerende til at give den relevante viden fra sig.

Eksamen kræver mod

Det bedste ved bogen er, at der for hvert kapitel/emne omkring eksamensangst er givet nogle anvendelige handleanvisninger til de undervisere, der skal have studerende til eksamen. Nogle af anvisningerne bruger jeg heldigvis allerede, mens andre er nogle, jeg helt sikkert vil benytte fremadrettet.

Bogen beskriver eksamensangst hos mennesker, der ikke har en psykisk lidelse, og som fungerer normalt uden for eksamensperioden. Det er jo helt normalt at være nervøs for en eksamen eller angst for at præstere noget, der bliver bedømt af andre. Både en mundtlig og en skriftlig eksamen kræver mod af den studerende.

En mundtlig eksamen er faktisk også et hårdt arbejde for eksaminator, og det at være censor og eksaminator kræver en udtalt etisk bevidsthed. Jeg har selv tænkt tanken, så det er rart at få forklaringen og en handleanvisning på tryk. Bogen giver også flere gode råd til vejledere på skriftlige opgaver, så skriveangst hos den studerende afhjælpes eller forebygges.

Jeg synes, bogen dækker den viden, jeg har brug for som underviser, eksaminator og censor. Bogen er en antologi, hvor hvert kapitel er skrevet af hver sin forfatter. Den er let læst, og hvert kapitel afsluttes med en række ressourcer/kilder til anden litteratur, hvis man har brug for fordybelse i et af emnerne.

Bogen kan klart anbefales til vejleder, underviser, eksaminator og censor.

Anmeldt af
Lene Gredal
Bioanalytikerunderviser
Hvidovre Hospital

​Eksamensangst – Et problem vi skal løse i fællesskab
Helle Hvas (red.)
Samfundslitteratur
1. udgave (2015)
179 sider
Pris vejl. 198,-

Særligt benyttede sider på dbio.dk