Studieprojekt: Spar på det blå papir og bliv mere bæredygtig

Hvordan kan man nedsætte forbruget af blåt lejepapir i laboratoriet? Det spørgsmål har en gruppe bioanalytikerstuderende sat sig for at besvare i forbindelse med et udviklingsprojekt.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Blåt lejepapir

Hver dag inden bioanalytikerne i laboratoriet på Blodprøver og Biokemi på Aarhus Universitetshospital går i gang med deres analysearbejde, dækkes alle borde med blåt lejepapir, dels for at undgå spild og dels undgå kontaminering.

Men ifølge en gruppe studerende fra bioanalytikeruddannelsen på VIA kan det lade sig gøre at nedsætte bruge af blåt papir ganske betragteligt, uden at det går udover patientsikkerheden og arbejdsmiljøet.

”Det blå papir bliver brugt hver dag i laboratoriet, og eftersom det er et blandingsprodukt, kan det ikke affaldssorteres. Det er ikke bæredygtigt i længden. Og hvis der er tale om et overforbrug af blåt papir, så er det endnu mere problematisk,” skriver studiegruppen blandt andet om relevansen af deres projekt.

Ikke altid nødvendigt

Brugen af blåt lejepapir kan ifølge gruppens rapport nedsættes, fordi papiret i dag anvendes steder, hvor det ikke er nødvendigt, for eksempel under prøver med prop på og som notes papir.

Ifølge gruppens beregninger, som er lavet på baggrund af tal fra Center for Bæredygtige Hospitaler i Region Midt, vil man næsten kunne halvere den undersøgte afdelings forbrug af blåt lejepapir, fra i dag 42 ark dagligt til 23 ark daglig. På et år bruger afdelingen i dag 10.920 ark blåt papir til afdækning, det vil man kunne reducere til omkring 5.980 ark om året ifølge gruppens udregninger.

Vidste du, at
  • Cirka 70 procent af den samlede CO2-udledning fra hospitalerne stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser
  • Når man arbejder med lukket system er der ikke behov for blåt papir som underlag
  • En rulle blåt papir har et CO2 aftryk på 3,5 kg. Det svarer ca. til en biltur på 30 km.
  • Hvis det blå papir fjernes fra prøvefordelingsbordet kan man spare en hel rulle blåt papir på 6 uger
Kilde: Udviklingsprojekt om blåt papir, AUH

På den baggrund har gruppen udformet en kampagne med sloganet ”Tænk på mængden - Det gør meget i længden”, som skal få den enkelte bioanalytiker til at overveje om han/han kan bruge mindre blåt lejepapir.

”Der vil ud fra vores observationer være forskel på, om der skal fjernes 1 eller 3 ark blåt papir på bordet. Det har gjort, at vi selv har fundet vores løsning lidt diffus, og var derfor klar over, at hvis vi skulle komme i mål med løsningen, skulle vi lave en prototype, som forklarede og formidlede løsningen, så det virker håndgribeligt,” skriver de studerende om deres forslag til oplysende postere.

Gruppen består af Bente Brøndum, Emil Moltrup Hansen, Laura Herrstedt Hammelev og Sara Zachariasen Askholm. Gruppen har lavet deres projekt i laboratoriet ved Multi2-sektionen på Blodprøver og Biokemi, Aarhus Universitetshospital.

mindre blåt papir_poster

En grøn ide: Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn, eller i hvert fald lidt mindre sort. Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn ide. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.