Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om gebyr for autorisation m.v. af sundhedspersoner

Forslaget indebærer en ændring af gebyrstruktur og -beløb for at opnå autorisation i Danmark med det formål at skabe ”bedre og smidigere rammer for rekruttering af udenlandske sundhedspersoner fra tredjelande”.

Høringssvar og breve
Penge, mønter

Danske Bioanalytikere mener, det er ganske urimeligt, at nyuddannede sundhedspersoner i Danmark pålægges en så høj gebyrstigning, som ikke er proportional med de administrative omkostninger.

I dag skal man betale 313 kr. for at blive autoriseret, og fremover skal man ifølge forslaget betale 1.295 kr. - det er en stigning på 314%. 

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser på deres hjemmeside, at når man er uddannet i Danmark, tager det 3 dage at få autorisation. Det er en ren ekspeditionssag. Hvis man er uddannet i EU/Norden, er ventetiden op til 4 måneder, da styrelsen skal vurdere forskellige dokumenter, kontakte udenlandske sundhedsmyndigheder osv. Når man er uddannet uden for EU/Norden, er sagsbehandlingen endnu mere kompleks og tager derfor også meget længere tid.

Da de tre sagsbehandlingsspor er vidt forskellige, er der også en saglig begrundelse for at differentiere gebyrbeløbet. Vi anbefaler derfor, at man fastholder gebyret på 313 kr. for sundhedspersoner, der er uddannede i Danmark. 

Venlig hilsen

Studerendes Udvalg i Danske Bioanalytikere

Martina Jürs, formand, og Katja Wienmann Bramm, næstformand

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk