Formand Martina Jürs: ”Vi kæmper for, at det bliver bioanalytikernes og laboranternes tur nu”

Forhandlingerne om OK24 er i fuld gang, og et resultat nærmer sig. Fagbladet har stillet formand Martina Jürs otte spørgsmål for at blive lidt klogere på, hvad medlemmerne af Danske Bioanalytikere kan vente sig af overenskomstforhandlingerne. Interviewet er lavet op til fagbladets deadline midt i januar.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Martina til OK24 forhandlinger

Ved det første forhandlingsmøde mellem Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner var medlemmer fra dbio-Hovedstaden mødt op med fane, bloddråber og kampråb.

Formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs, svarer på spørgsmål om OK24.

Hvad er de store slagsmål ved OK24?

”Det helt store slagsmål handler om løn og rammen for lønstigninger i den kommende periode. Og så handler det for arbejdsgiverne om arbejdsudbud og at sikre nogle hospitaler, der kører rundt og medarbejdere, der lægger flest mulige arbejdstimer, hvor dbio og vores medlemmer gerne have mere fritid og beskyttelse af medarbejderne.”

Som optakt til OK24 har fagbladet interviewet nogle repræsentanter, og de snakker alle sammen om, at de ønsker, grundlønnen bliver hævet. Er det nu, at det sker?

”Det er det, som vi kæmper for. Det er et stort ønske blandt medlemmerne, og vi gør alt, hvad vi kan for, at det sker. Samtidig er der nogle grupper, som vi gerne vil have bliver prioriteret denne gang. Det er dels de erfarne og lederne, og det er også på baggrund af de mange ønsker, vi fik i forbindelse med kravindsamlingen."

Efter en tid med høj inflation og manglende resultater i trepart, er det så nu bioanalytikerne og laboranternes tur?

”Det ville jeg ønske, det var. Men samtidig så bliver jeg også nødt til at sige, at trepart er en ting, og at OK24 er noget andet. Jeg vil helt klart sige, nu er det bioanalytikerne og laboranternes tur - og det kæmper vi for. Men det er ikke det samme som, at arbejdsgiver vil imødekomme vores krav og ønsker.”

Hvad sker der med vagttillægget, som var en del af trepartsaftalen. Hvem får tillæg og hvor meget får de?

”Vi er i gang med forhandlingerne om vagttillæg, og vi kæmper for, at så mange bioanalytikere og laboranter som muligt får tillæg, fordi dem, som tager vagterne, har en høj vagtbyrde. Men det er ikke på plads endnu, det er noget, vi sidder og forhandler i talende stund.”

Hverdagen på laboratorierne er mange steder præget af travlhed, overarbejde og mangel på kollegaer. Hvad sker der på den front i OK24?

”Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiver rigtig gerne vil have nogle gode og moderne arbejdspladser, og vi har også fået rigtig mange krav ind fra medlemmerne omkring attraktive arbejdspladser. Så vi vil egentlig gerne det samme. Det, vi lægger arm om nu, er så vejen derhen, altså hvordan opnår man en moderne arbejdsplads og et attraktivt og bæredygtigt arbejdsmiljø. Som fodnote, vil jeg lige nævne, at normeringen ikke er til forhandling ved overenskomstforhandlingerne."

Men hvad går den uenighed så ud på, når I er enige om målet?

”Vi ser grundlæggende fleksibilitet på meget forskellige måder; arbejdsudgiver vil gerne have øget arbejdsudbuddet, og sørge for medarbejderne lægger en masse timer, og f.eks. have flere på fuldtid. Vi er mere optagede af at beskytte medarbejderne og give dem større indflydelse på deres arbejdsliv.”

Hvis nu resultatet af OK24 ikke bliver godt nok, kan medlemmerne så gå i strejke?

”Det kommer an på det samlede resultat af afstemningerne. Der er en mulighed for, at man kan komme i strejke. Men så bliver det alle organisationer, der er medlem af Fagbevægelsens Hovedorganisation, og som samtidig er en del af Forhandlingsfællesskabet, der skal i strejke. Vi stemmer sammen denne gang, det er en del af trepartsaftalen.

Hvad er dbio’s krav og ønsker til OK24?

”Det er, at bioanalytikerne og laboranternes løn stiger mere end priserne i OK24 perioden, men vi kan også se, at det desværre bliver rigtig svært at indhente den inflation, der har været de seneste år, selvom reguleringsordningen måske kan hjælpe noget af vejen. Derudover har jeg har en forventning om, at der sker noget i forhold til det bæredygtige arbejdsliv, f.eks. fritvalgsordning og mere lønnet barsel til mænd.”

Interviewet med formand Martina Jürs fandt sted midt under forhandlingerne om OK24, den 10. januar 2024.

Hvem forhandler?

  • Danske Bioanalytikere forhandler sammen med Forhandlingsfællesskabet og Sundhedskartellet i regionerne.
  • Forhandlingsfællesskabet forhandler med Danske Regioner, ved OK24 er det kun for fagforeningerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Akademikerne (AC) har denne gang valgt at stå udenfor forhandlingsaftalen.
  • Derudover forhandler Sundhedskartellet særlige krav, som vedrører sundhedsvæsnet og den fælles overenskomst dækker en række faggrupper herunder f.eks. sygeplejersker og bioanalytikere.
  • Sidst men ikke mindst forhandler Danske Bioanalytikere, hvis der kommer særlige krav kun rettet mod bioanalytikere og laboranter og de såkaldte organisationspuljer.

Organisationerne

  • Forhandlingsfællesskabet består af 50 fagforeninger og repræsenterer 556.700 ansatte i de 98 kommuner og de 5 regioner.
  • Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er paraplyorganisation for 65 medlemsorganisationer med 1,3 mio. medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked.
  • Sundhedskartellet består af otte forskellige fagforeninger, hvis medlemmer arbejder i sundhedsvæsnet. De otte organisationer er Dansk Sygeplejeråd, Danske Tandplejere, Danske Bioanalytikere, Danske Psykomotoriske Terapeuter, Farmakonomforeningen, Radiograf Rådet, Kost og Ernæringsforbundet, Danske Fodterapeuter. Fagforeningerne har tilsammen cirka 85.000 beskæftigede medlemmer i sundheds- og socialsektoren.

Særligt for staten

  • I staten forhandler Danske Bioanalytikere sammen med CO10 og CFU i staten.
  • Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) forhandler med Medarbejder- og kompetencestyrelsen under Finansministeriet. Centralorganisationen af 2010 (CO10) forhandler på vegne af 40.000 ansatte, blandt andet sygeplejersker, soldater, farmakonomer m.fl.
  • CFU forhandler for 110.910 ansatte i staten bl.a. politifolk, socialrådgivere, akademikere m.fl.
Kilde: Forhandlingsfællesskabet, Sundhedskarteller, FH, CFU, CO10 m.fl.

 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk