60 nye bioanalytikere om året. Uddannelse i Hjørring på vej

Efter planen starter et hold forventningsfulde bioanalytikerstuderende på UCN i Hørring, når sommerferien er slut, men der er stadig et stykke vej i mål. Lokalerne er fundet og uddannelseslederen er ansat, men undervisere og ansøgere er stadig fremtid.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Hovedindgang på Campus Skolevangen

Fra sommeren 2022 skal der også gå bioanalytikerstuderende på UCN Campus Skolevangen i Hjørring. Laboratorieøvelser vil dog foregå i EUC Nords lokaler i Frederikshavn. Pressefoto: UCN.

Manglen på bioanalytikere er stor over hele landet, ikke mindst i Nordjylland, hvor man ikke har haft sin egen bioanalytikeruddannelse, men har måtte trække på studerende fra VIA i Aarhus. Det ser ud til at være fortid nu, hvor en ny bioanalytikeruddannelse i Hjørring slår dørene op efter sommerferien.

”Jeg oplever et kæmpe engagement omkring etableringen af uddannelsen blandt regionens bioanalytikere og en stolthed omkring faget, som jeg tænker, at man gerne vil have nye inviteret ind i – og det er fantastisk at opleve,” siger Iben Bøgh Bahnsen, der er uddannelseschef for UCN’s sundhedsuddannelser.

Iben Bøgh Bahnsen fortæller, at man lige nu er i gang med at ansætte en uddannelsesleder, som starter 1. marts, udarbejde studieordning, skrive jobslag til undervisere og skaffe ansøgere til bioanalytikerstudiet.

60 nordjyske bioanalytikere om året
  • Den nye uddannelse til bioanalytiker udbydes fra sommeren 2022 på UCN i Hjørring. Uddannelsen kan årligt optage 60 studerende fordelt på et sommer- og vinterhold.
  • UCN udbyder i forvejen fire uddannelser på Campus Skolevangen i Hjørring, heriblandt sygeplejerske og lærer. Laboratorieøvelser vil dog foregå i EUC Nords lokaler i Frederikshavn
  • De første bioanalytikere fra den nye uddannelse i Hjørring vil dimittere i 2025.
Kilde: UCN

30 ansøgere fra kvote 2

UCN i Hjørring vil årligt kunne optage 60 studerende på bioanalytikeruddannelsen, og allerede den 15. marts er der ansøgningsfrist for kvote 2, hvor halvdelen af de studerende på uddannelsen skal komme fra, helt konkret 30 studerende.

”Målet er at få fyldt pladserne op med kvalificerede ansøgere. Der er min forhåbning, at det lykkedes, og vi får allerede nu mange henvendelser, så jeg er fortrøstningsfuld,” siger Iben Bøgh Bahnsen.

Søger bioanalytikere med overbygning

Uddannelseschefen fortæller videre, at man lige nu er i gang med at udforme jobopslag til kommende undervisere.

”Vi regner i første omgang med at ansætte to undervisere i foråret, som skal være de primære undervisere på bioanalytikeruddannelsen på 1. semester. Den allerbedste profil for os vil være bioanalytikere med enten kandidat- eller masteroverbygning,” siger Iben Bøgh Bahnsen.

Udover de to fremtidige bioanalytikerundervisere, vil undervisere fra andre sundhedsfaglige uddannelser på UCN, for eksempel radiograf- og sygeplejerskeuddannelsen, skulle indgå på bioanalytikeruddannelsen i Hjørring.

Laboratorier i Frederikshavn

Netop sygeplejersker vil de nye bioanalytikere dele hus med på Skolevangen i Hjørring. Men kun delvist, for der findes ikke laboratoriefaciliteter på UCN i Hjørring, hvorfor man har indgået et samarbejde med EUC Nord i Frederikshavn, cirka 30 km. fra Hjørring, fortæller Iben Bøgh Bahnsen.

”Ad åre håber vi at kunne etablere nye laboratoriefaciliteter i Hjørring, men den løsning kræver, at der er andre med, f.eks. Aalborg Universitet, som planlægger at åbne uddannelser i byen. Der er simpelthen ikke økonomi til etablering af laboratorier med i uddannelsesforliget,” siger uddannelseschefen på UCN Sundhed.

Særligt benyttede sider på dbio.dk