Region Hovedstaden genopfinder "Den blå avis" for møbler

​44.000 medarbejdere i Region Hovedstaden får med ny digital genbrugsplatform mulighed for at bestille brugte møbler til deres arbejdsplads. Målet er at reducere CO2-udledning og spare penge til gavn for både hospitaler og regionens borgere. Genbrug af møbler forventes at give en CO2-besparelse på 75 tons årligt.

Klima
Skrevet af
Niels C. Jensen, journalist
Driftsleder Daniel Dyrholm-Gaardbo er grafisk designer og har blandt andet lavet et inspirationskatalog, så man kan få ideer til, hvordan de gamle møbler kan bruges på nye måder. Foto: Mette Frandsen.

Driftsleder Daniel Dyrholm-Gaardbo er grafisk designer og har blandt andet lavet et inspirationskatalog, så man kan få ideer til, hvordan de gamle møbler kan bruges på nye måder. Foto: Mette Frandsen.

​Region Hovedstaden bruger årligt op mod 25 millioner kroner på indkøb af møbler. Med en ny tjeneste kaldet Genbrugsplatformen bliver det endnu nemmere for regionens medarbejdere at genbruge møbler, skriver Region Hovedstaden.

Lanceringen af Genbrugsplatformen er en vigtig del af den grønne omstilling af Region Hovedstadens indkøbspraksis og er et af mange initiativer i Region Hovedstadens ambitiøse Grøn2030-plan, der skal nedbringe CO2-udslippet. Fremover vil regionen systematisk prioritere køb af produkter med lang levetid, som kan genbruges igen og igen, og der bliver stillet større krav til leverandører.

Læs også:

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S)​ glæder sig over det nye initiativ:

Genbrugsplatformen er en vigtig del af vores Grøn2030-plan, hvor vi skruer op for de grønne ambitioner og omstiller regionen mod cirkulær økonomi.
Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S)​

"En stor del af regionens CO2-udledning kommer fra indkøb. Når en arbejdsplads så stor som Region Hovedstaden begynder at genbruge, så gør det en forskel både økonomisk og på CO2-udledningen. Genbrugsplatformen er en vigtig del af vores Grøn2030-plan, hvor vi skruer op for de grønne ambitioner og omstiller regionen mod cirkulær økonomi. Mange møbler vil undgå affaldscontaineren, og platformen skal inspirere til endnu flere bidrag, der gør os til en mere bæredygtig region."

Genbrugsplatformen gør det muligt at følge med i, hvor mange møbler der bliver genbrugt, samt hvor meget CO2 og hvor mange penge, der bliver sparet, hver gang en medarbejder bestiller et genbrugsmøbel.

Et kontor til fire, der indrettes med genbrugsmøbler, giver en besparelse på 25.000 kroner. Genbruget af møbler forventes at give en CO2-besparelse på 75 tons årligt.

Eksperter i genbrug

Det er Region Hovedstadens genbrugs- og donationslager i Center for Ejendomme, der skal drive den nye digitale platform. Her har medarbejderne flere års erfaring med at indsamle, upcycle og sende møbler og udstyr tilbage i cirkulation eller til udviklingslande.

Center for Ejendomme henter overskudsmøbler fra regionens hospitaler og virksomheder, der bliver gennemgået, rengjort og repareret efter behov. På Genbrugsplatformen kan medarbejderne se fotos og information og gratis bestille og få leveret genbrugsmøbler.

Regionen vil fremadrettet undersøge muligheden for, at Genbrugsplatformen udvides til også at inkludere kommunerne i Region Hovedstaden.

Genbrugsplatformen er udviklet i et samarbejde mellem Region Midtjylland og Region Hovedstadens Center for Ejendomme og Center for Økonomi.

Grøn 2030

"Grønne og ansvarlige hospitaler" (Grøn2030) er navnet på regionens store klima- og miljøprogram om den grønne omstilling af regionens hospitaler, virksomheder og centre, der koordineres og drives af Center for Ejendomme.

Programmet omfatter indsatsområderne:

  • På vej mod energieffektivt fossilfrit energiforbrug
  • På vej mod affaldsfrie hospitaler
  • På vej mod fossilfri drifts- og medarbejdertransport
  • Rent spildevand og vandeffektive hospitaler
  • Økologi og klimavenlig køkkendrift
  • På vej mod bæredygtige indkøb. ​
Kilde: Region Hovedstaden

    Særligt benyttede sider på dbio.dk