Camilla Qvist vinder prisen som årets bioanalytiker på Rigshospitalet

Rigshospitalets Bioanalytikerpris 2024 går til Camilla Qvist, der er underviser på Afdeling for Patologi. "At få lov og rum til at lege med innovative idéer og nytænkning indenfor vores fag, det er der god energi i for mig," fortæller prismodtageren.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
Camilla Qvist, årets bioanalytiker

Som underviser er Camilla Qvist både innovativ og holder et højt fagligt niveau, skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside. Hun har desuden været vejleder på flere projekter, der har vundet Danske Bioanalytikeres bachelorpris. Foto: Nille Gry Klinge, Rigshospitalet

Camilla Qvist er vinder af årets bioanalytikerpris på Rigshospitalet i 2024, og hun håber, at prisen kan være til, at sætte fokus på den vigtige rolle som underviser.

 "Jeg var enormt stolt over indstillingen til årets bioanalytiker, fordi det udover at være en anerkendelse af mig, også er et udtryk for, at man gerne vil fremhæve fagets underviserrolle," siger Camilla Qvist, der har arbejdet som bioanalytikerunderviser siden 2005.

En legende ildsjæl 

I indstillingen til prisen, som i øvrigt er underskrevet af alle bioanalytikerledere på Afdeling for Patologi på Rigshospitalet, fremgår det, at Camilla Qvist er en ildsjæl, som arbejder utrætteligt for at sikre undervisning af en ”utrolig høj faglig kvalitet”, og at hun med sin ”innovative tilgang hurtigt implementerer nye didaktiske vinkler” samt ”skaber høj grad af sammenhæng mellem teoretisk viden og praktiske kompetencer”. Selv fortæller årets bioanalytiker, at hun finder energi i arbejdet, når hun får lov til at lege:

"At lege for mig er for eksempel at lave forsøg sammen med de studerende, eller når jeg og mine kolleger prøver nye undervisningsting af. At få lov og rum til at lege med innovative idéer og nytænkning indenfor vores fag, det er der god energi i for mig," fortæller Camilla Qvist.

Undervisning er grundpillen

Som underviser er Camilla Qvist både innovativ og holder et højt fagligt niveau, skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside. Hun forstår at højne de studerendes faglige forståelse i en sådan grad, at hun de seneste år har været vejleder på flere projekter, der har vundet Danske Bioanalytikeres bachelorpris.

Årets bioanalytiker

Årets bioanalytikerpris på Rigshospitalet gives en gang om året til en bioanalytiker eller en laborant, som har bidraget med noget helt særlig til faget og kollegerne. Med prisen følger en check på 8000 kroner.

Kilde: Rigshospitalet

"At undervise giver mig så meget, fordi man kan se at det, man gør, som underviser virker og rykker de studerende fagligt og menneskeligt. Jeg holder nok allermest af at undervise, når de studerende er dér, hvor det hele er svært, og de ikke ved, hvordan de finder en løsning, et resultat eller et svar. At få dem derhen, hvor de fanger svaret eller det går op for dem, at de godt kan finde ud af det, når bare de bruger deres egen måde at forstå det på, dét er det bedste ved at undervise," fortæller Camilla Qvist.

For Camilla Qvist har den daglige undervisning af bioanalytikerstuderende været grundpillen i hendes karriere. Det bliver aldrig kedeligt, mener hun, men det bunder måske også i, at meget har ændret sig i årenes løb.

De studerende stiller større krav

"I de 14 år jeg har undervist, har faget har ændret sig, så de studerende nu skal rumme mere viden, end for eksempel da jeg var studerende, fordi der er kommet flere specialer til. Den største ændring er dog ikke faglig, men menneskelig. De studerende stiller i dag større krav til dét at blive ”rummet” som hele mennesker. Jeg kan se, at der er flere sårbare unge, eller unge med særlige støttebehov, som søger ind på vores uddannelse end der var før i tiden, og det stiller krav til underviseren, siger Camilla Qvist.

"Jeg mener, at man skal kunne takle det behov for at blive set som menneske i sin underviserolle, for ellers synes jeg ikke man skal være underviser. Man kan jo godt være den bedste fagligt, men i sidste ende handler alt vi gør her på hospitalet om mennesker," slutter Camilla Qvist.

Udover ”legen” med de studerende er Camilla Qvist også meget forskningsaktiv indenfor patologien, og har udgivet flere internationale, peer-reviewed publikationer.

Særligt benyttede sider på dbio.dk