I Hillerød er bioanalytikerne flyttet ind på børneafdelingen

På Nordsjællands Hospital i Hillerød er prøvetagere fra Klinisk Biokemisk Afdeling rykket ind på børnemodtagelsen for at bistå med blodprøvetagningen på de yngste patienter. Det sker for at minimere spildtiden for bioanalytikerne og ventetiden for patienterne.

Nyhed
Skrevet af
Anne Sophie Flach, fagbladsredaktør
“Jeg synes, det giver et bedre flow, at vi er i afdelingen, fordi vi kan tage prøverne løbende,” lyder det bl.a. fra laborant Fadumo Jama Ahmed.

“Jeg synes, det giver et bedre flow, at vi er i afdelingen, fordi vi kan tage prøverne løbende,” lyder det bl.a. fra laborant Fadumo Jama Ahmed. Foto: Helle Alsbæk, Nordsjællands Hospital

Normalt bliver der ringet efter dem, når der er brug for deres ekspertise. Men på Nordsjællands Hospital i Hillerød kan man nu nøjes med at kalde, når et barn skal have taget en blodprøve. For her har bioanalytikerne fået fast plads på børnemodtagelsen. På stue 19 på modtagelsens gang. Her er der nu fast to prøvetagere til stede for at tage blodprøver på børn i hverdagene mellem klokken 10 og 15.

En af de prøvetagere, børnene og deres forældre kan møde på afdelingen, er laborant Fadumo Jama Ahmed. Hun er tilknyttet afdelingens børneteam og står for oplæring af kollegaerne i prøvetagning på børn. Hun kan tydeligt mærke gevinsten ved, at Klinisk Biokemisk Afdeling (KBA) har fået en fast plads i afdelingen.

“Jeg kan se, at vi sparer meget tid i forhold til før, hvor vi måtte gå frem og tilbage med vores lille vogn med udstyr. Nu har vi indrettet os og har alt vores udstyr lige ved hånden,” siger Fadumo Jama Ahmed.
Hidtil har det været sådan, at bioanalytikerne blev tilkaldt til afdelingen cirka en gang i timen. Det resulterede i en del tid frem og tilbage fra basen på Klinisk Biokemisk Afdeling for medarbejderne og unødig ventetid for de børn, der skulle have taget en blodprøve. Det forklarer Camilla Demuth Nielsen, der er overbioanalytiker på den nordsjællandske biokemiske afdeling.

“Vores bioanalytikere brugte en del tid på at løbe frem og tilbage mellem afdelingerne. Og det er jo ret uhensigtsmæssigt – også for patienterne,” siger hun.

Akutafdeling som inspirationskilde

Derfor var det naturligt at kigge mod hospitalets akutafdeling, hvor bioanalytikere og laboranter igennem flere år har været til stede døgnet rundt, forklarer Camilla Demuth Nielsen.

“Samarbejdet mellem KBA og akutafdelingen er vokset gennem de sidste år. Erfaringerne viser blandt andet, at vi har fået hurtigere prøvesvar. Og så har det skabt en gensidig respekt og et bedre samarbejde på tværs af faggrupperne, at vi er til stede og arbejder sammen. Derfor var det oplagt at afprøve et tilsvarende samarbejde mellem KBA og børnemodtagelsen,” siger Camilla Demuth Nielsen.

Hun håber, at projektet på børneafdelingen også vil have en positiv effekt på samarbejdet mellem bioanalytikerne og andre fagprofessionelle og på de samlede svartider for patienterne.

Hjertebarn

Ordningen trådte i kraft 1. september og løber som et forsøg frem til slutningen af året. Herefter skal initiativet evalueres. Men spørger man Fadumo Jama Ahmed, har gevinsterne allerede vist sig at være så store, at det ville være ærgerligt ikke at fortsætte.

“Jeg synes, det giver et bedre flow, at vi er i afdelingen, fordi vi kan tage prøverne løbende. Og jeg synes også, det har styrket samarbejdet med vores kollegaer på børneafdelingen. Vi har ligesom fået bedre forståelse for hinandens opgaver,” siger hun.

Overbioanalytiker Camilla Demuth Nielsen er også begejstret for ordningen – også selvom den har krævet prioritering.

“Som ledelse kræver det jo, at man er indstillet på at frigive ressourcer og prioritere. De to medarbejdere på børneafdelingen mangler jo et andet sted. Men vi synes, det er vigtigt, at vi nu også kan tilbyde akutte børn den samme service som akutte voksne. Vi ved, at vi er de bedste til at tage blodprøver, så det er et hjertebarn for os,” siger hun og tilføjer, at det også har været vigtigt, at der har været opbakning fra personalet.

“Og så har det selvfølgelig også været vigtigt, at medarbejderne har været med på det, for de forlader jo deres egentlige base og har nogle andre kollegaer for en dag, når de er i børnemodtagelsen,” siger hun.

Det er håbet, at man med tiden kan udvide ordningen, så bioanalytikere og laboranter med børnekompetencer også kan være fysisk til stede i stue 19 om aftenen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk