Nu kan du meditere med dbio

Styrk den mentale sundhed og trivsel og tag en pause med dbio's meditationer. Du kan vælge mellem fire forskellige guidede meditationer, der alle har til formål at få dig til at slappe og være tilstede i nuet. Det er en del af dbio.dk's nye univers om mental sundhed.

Podcast
Skrevet af
Sanne Jensen, arbejdsmiljøkonsulent
Midtjylland strand

Foto: Lennart Willenborg

"Dong..." lyder det fra en klokke. 

"Sæt dig opret og afslappet med fødderne hoftebredt fra hinanden."

"Lad nu de næste to udåndingerne være lange" 

"Mærk hvordan maven hæver sig med indåndingen, og mærk hvordan maven sænker sig, når der er en udånding"

Det er et uddrag af én (kroppen og sanserne) af de fire guidede meditationer, der er lavet til dbio's medlemmer. Stemmen kommer fra Johannes Løssl, der er meditationsinstruktør. Johannes har dyrket meditation hver dag i 16 år, han har undervist på retreats og faciliteret meditationsgrupper på ugentlig basis.

Meditationerne er en del af et univers om mental sundhed på dbio's hjemmeside.

Sådan kommer du i gang

De fire guidede meditationer varer fra 5 min til 11 min. Tre af meditationerne kan lyttes til siddende eller liggende. Den fjerde meditation er en gående meditation. Det vigtigste er, at du har mulighed for at sidde, ligge eller gå uforstyrret i det tidsrum, meditationen varer. 

Som begynder kan du øve ganske få minutter dagen. Du kan eventuelt starte med at øve 5 min om dagen i en periode. Hvis du får gode erfaringer med det, får du måske lyst til at fortsætte og øve.

Meditation har til formål at få den enkelte til at slappe af og være til stede i nuet med det, der er. Men ligesom med alt andet, er det noget, der skal trænes, ligesom når man træner en muskel.

Det handler om at lægge mærke til åndedrættet og give slip på tanker og gøremål. Læs mere om, hvordan du kan komme i gang med at meditere.

De guidede meditationer kan du lytte til, derhjemme eller ude i naturen, eller hvor du finder det behageligt at finde ro. Meditationerne kan med stor fordel også lyttes til sammen på arbejdspladsen. 

Meditation kan ikke stå alene

Meditation ikke kan stå alene, men er en del af at styrke den mentale trivsel. Mental sundhed defineres af WHO, som "en tilstand af velbefindende, hvor individet kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og stress samt indgå i fællesskaber med andre mennesker."

Der er på dbio's hjemmeside om mental sundhed også fokus på pauser og restitution, og hvad det vil sige at holde en pause. Meditation kan være en del af det, men der er også andre måder at holde pauser på.

Herudover er det vigtigt at have stærke arbejdsfællesskaber, der styrker samarbejdet og kvaliteten i opgaveløsningen.

Universet om mental sundhed på dbio.dk udspringer af et kongresforslag, der blev stillet i 2021, hvor det blev påpeget at dbio i mange år har haft fokus på det fysiske arbejdsmiljø. Men i en travl hverdag med et øget arbejdspres er det vigtigt, at tage vare på den mentale sundhed og trivsel i arbejdslivet. 

Særligt benyttede sider på dbio.dk