Marion Møller fra Tyskland: Besværligt og langsommeligt at få autorisation

Tyske Marion Møller ventede næsten et år på dansk autorisation, til sammenligning havde hun tidligere fået autorisation som bioanalytikere i Schweiz, det tog kun seks-otte uger.

Nyhed
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Marion Møller

Marion Møller fik sin danske autorisation i 2020 og trives i sit arbejde på Bornholms Hospital, hvor hun har været ansat siden 2019. Indtil autorisationen som laborant.

Marion Møller har en treårig uddannelse som medizinische technische assistent fra Hannover i Tyskland. Hun blev færdig i 1993 og arbejdede derefter 10 år i Tyskland og 12 år i Schweiz.

“Jeg startede med at søge dansk autorisation i september 2019. Jeg havde ikke tænkt, at det ville tage så lang tid. Jeg ventede næsten et helt år,” fortæller hun.

Til sammenligning gik der i Schweiz kun seks-otte uger, før myndighederne havde tjekket det hele og tildelt hende schweizisk autorisation.

Besværlig proces

Styrelsen for Patientsikkerhed, som tilkender autorisation i Danmark, bad om en lang række dokumenter som eksamensbevis og kronologisk beskrivelse af uddannelse og erhvervserfaring.

Marion Møller skulle også indhente Certificate of current professional status/Cer- tificate of good standing, som udstedes af den relevante sundhedsmyndighed i det land, hvor hun senest havde arbejdet. Certifikatet er bl.a. bevis på, at ansøgeren ikke har fået frataget sin autorisation.

“Certifikatet måtte ikke være mere end tre måneder gammelt, og hvis jeg overskred fristen, ville hele processen starte forfra. Det var ret besværligt,” husker hun.

Den skulle desuden være skrevet på dansk, svensk, norsk eller engelsk, så Marion Møller måtte også have hjælp fra en autoriseret translatør.

Højere løn og god fornemmelse

Med autorisationen opnåede Marion Møller titel af bioanalytiker.

“Det gav mig en højere løn og også en bedre fornemmelse, når jeg er i laboratoriet. Jeg føler mig godkendt, men mine opgaver er nøjagtig de samme, som før jeg fik autorisationen,” fortæller hun.

Hun er meget glad for sit arbejde. I Tyskland tager bioanalytiker- ne slet ikke blodprøver, men er udelukkende i laboratoriet.

“Her er jeg meget mere med i hele processen. Bioanalytikerne deltager fx i traumekald og trombolysekald. Det har jeg aldrig prøvet før. Arbejdet er udfordrende og spændende, og jeg har det rigtig godt med kollegerne,” siger hun.

Bornholm er barndomsdrøm

At det var Bornholm, Marion Møller søgte til, var ingen tilfældighed. Hendes familie holdt i mange år sommerferie på øen, og hun forelskede sig i den danske solskinsø.

“Det var en barnedrøm at bo og arbejde på Bornholm,” konstaterer hun.

Læs også:

Særligt benyttede sider på dbio.dk