"EU skal gribe ind mod nedslidning af bioanalytikere"

Den 9. juni skal der vælges 15 danske politikere til Europa-Parlamentet. Marianne Vind er uddannet hospitalslaborant, har lavet fagligt arbejde i i LaH og HK Privat og blev i 2019 valgt til Europa-Parlamentet for første gang.

Debatindlæg
Skrevet af
Marianne Vind (A), kandidat til Europa-Parlamentsvalget
Marianne Vind

"Jeg stiller op igen, fordi jeg slet ikke er færdig med at kæmpe for arbejdsmiljøet, lønmodtagerne og vores natur," skriver Marianne Vind, der stiller op til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

I EU har vi arbejdsmiljøregler på mange forskellige områder. Vi sætter grænser for skadelige kemikalier. Vi regulerer, hvilket beskyttelsesudstyr man skal have på, og hvordan man forebygger, at man udsættes for stråling. Men der er altid ét område, der virkelig har manglet i EU’s arbejdsmiljøregler, som hele 60% af arbejdstagere i Europa oplever ifølge Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. Vi har nemlig lige nu ingen europæiske regler, der skal forebygge nedslidning.

I Danmark er det hele 42 procent af bioanalytikere, der dagligt eller ugentligt oplever smerter i forbindelse med deres arbejde ifølge Danske Bioanalytikere. Det skyldes nemlig bioanalytikernes mange gentagende bevægelser ved fx mikroskopering eller ved blodprøvetagning.

Det husker jeg selv tydeligt, da jeg som ung hospitalslaborant skulle gøre netop disse ting. Særligt går det ud over fingrene, underarmene og skuldrene. Det er ikke ukendte tilfælde, når bioanalytikere efter mange års arbejde skal have indopereret implantater i hænderne for at kunne fungere igen. Og det sker typisk efter mange års kamp om at overhovedet at få skade anerkendt.

Selvom EU er lykkes med at forbedre arbejdsmiljøet betydeligt i Europa, har nedslidning aldrig været prioriteret højt nok. Vi har derfor alt for længe accepteret lave standarder for vores arbejdsmiljø. Derfor skal EU selvfølgelig sætte ind mod nedslidning og sikre, at ingen bliver syge af at gå på arbejde - heller ikke som bioanalytiker.

I Danmark har vi allerede taget initiativer til at takle konsekvenserne af nedslidning. Tænk for eksempel på Arne-pensionen, der giver ret til tidlig tilbagetrækning. Men tidlig pension må aldrig være vores eneste løsning mod nedslidning. For alle har ret til et sundt arbejdsliv uden smerter. Jeg mener, vi endeligt skal have taget skridtet mod en EU-lovgivning, der skal bekæmpe nedslidning på arbejdspladsen, og samtidigt gøre det markant nemmere at få anerkendt sin arbejdsskade efter mange gentagende bevægelser på jobbet

Særligt benyttede sider på dbio.dk