Industriansatte kan se frem til mere i løn - bioanalytikere vil også have mere

Den nye overenskomst tegner hovedlinjerne for de øvrige private overenskomstforhandlinger, men også for stat, kommuner og regioner i foråret 2024. dbio forhandler private overenskomster efter transportforliget er på plads.

OK23
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, politisk konsulent
Ok23 pressemøde

Ny overenskomst for 230.000 medarbejdere i industrien blev præsenteret på et pressemøde søndag den 19. februar af forhandlerne fra CO-Industri og Dansk Industri. Foto: Stine Rasmussen, Dansk Metal

Mindstelønnen stiger med 9 kroner. Fritvalgsordningen stiger 2 %. Arbejdsgiver skal betale 2 % mere af pensionen, som stadig er 12 % i alt, men medarbejderne skal så betale 2 % mindre, som så udbetales som løn.

Dansk Industri og CO-industri blev søndag enige om en ny to-årig overenskomst, som skal gælde frem til 1. marts 2025 for omkring 230.000 medarbejdere i industrien. Det er en minimallønsoverenskomst, hvor en stor del af resten af lønudviklingen sker ved lokale forhandlinger på virksomhederne.

dbio forhandler efter transportforliget

Det kan være svært at se, hvad industriforliget er i procenter, da lønstigningerne aftales i kroner
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand Danske Bioanalytikere

dbio’s overenskomster er såkaldte normallønsoverenskomster, hvor det meste af lønudviklingen aftales i selve overenskomsten. Derfor forhandler dbio først de private overenskomster for vikarbureauer og fertilitetsklinikker, når transportforliget er i hus:

”Det kan være svært at se, hvad industriforliget er i procenter, da lønstigningerne aftales i kroner. Så jeg er spændt på, hvornår transportforliget kommer og hvordan, det ser ud. Men jeg er forsigtig optimist,” siger Bitten Kaanbjerg Kristensen, forhandler for dbio’s private overenskomster.

Sætter kursen for OK24

Industriforliget er et såkaldt gennembrudsforlig, som tegner hovedlinjerne for de øvrige private overenskomstforhandlinger for i alt 600.000 privatansatte, men også for stat, kommuner og regioner i foråret 2024.



En ting er sikkert, bioanalytikerne og laboranterne vil have mere i løn
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere...

”Godt begyndt er som sagt halvt fuldendt, og økonomien ser umiddelbart fornuftig ud i industriens aftale. Nu må vi se, hvad medlemmerne i industrien stemmer til aftalen. Vi har også fortsat en stejl bjergetape foran os, når vi skal forhandle for vores medlemmer i staten og regionerne i 2024. Vi er på vej rundt til OK24-optaktsmøder med tillidsrepræsentanterne, og en ting er sikkert, bioanalytikerne og laboranterne vil have mere i løn,” siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Regeringen har planer om at afskaffe store bededag som fridag og gøre det til en almindelig arbejdsdag, men Store bededag er ikke en del af industriforliget.

Hvad indeholder industriforliget?

Industriens overenskomst gælder i to år frem til den 1. marts 2025 og indeholder bl.a. 

  • Mindstelønnen stiger med 4,50 kroner pr. time i 2023 og 2024. Over to år bliver det i alt 9 kroner højere pr. time. Mindstelønnen er i øjeblikket på 127 kroner.
  • Tillæg for overarbejde m.v. stiger med 6,5 % - 3,5 procent i 2023 og 3,0 procent i 2024. Øvrige genebetalinger stiger med 8 % - 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
  • Betalingssatserne til elever og lærlinge forhøjes med 8 % - 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024.
  • Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 7 til 9 procent i fra 1. marts 2024. Det svarer samlet set til mere end en månedsløn. Pengene kan udbetales som for eksempel løn, pension og frihed for seniorer og forældre til mindre børn.
  • Fra i år skal arbejdsgiverne betale to procent mere i pension – fra 8 til 10 procent - og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension, fra 4 til 2 procent. Medarbejderne opsparer det samme i alt 12,0 procent i pension, men det gør altså, at medarbejderne får to procent mere ud sammen med lønnen.
  • Barsel med fuld løn bliver forlænget med fire uger - fordelt på to uger til deling og to uger til den anden forælder.
  • Tillidsrepræsentanterne får stærkere værktøjer end i dag, så de får bedre muligheder for at hente gode resultater hjem ved de lokale lønforhandlinger. Når der er mere end fire ansatte kan der vælges en tillidsrepræsentant.
  • Der bliver fremover ret til at udpege en uddannelsesrepræsentant på arbejdspladsen, der skal bistå tillidsrepræsentantens arbejde med uddannelse.
Kilde: CO Industri

Særligt benyttede sider på dbio.dk