Få støtte til at styrke fleksibilitet, samarbejde og trivsel på din arbejdsplads

Der er udfordringer med trivsel og arbejdsmiljø på sygehusene, flere medarbejdere efterspørger medindflydelse og fleksibilitet i deres arbejdsliv. Din arbejdsplads kan nu søge støtte til at afprøve tiltag, som giver mere fleksibilitet, trivsel og samarbejde på tværs.

Fleksibelt arbejdsliv
Skrevet af
Christina Grunwald, konsulent
Rette kompetencer Projekt

Nu kan din arbejdsplads søge støtte til at afprøve tiltag, som giver mere fleksibilitet, trivsel og samarbejde på tværs.

Danske Bioanalytikere inviterer sammen med Danske Regioner og de øvrige faglige organisationer på sygehusområdet din arbejdsplads med i partnerskabsprojektet “Rette Kompetencer til Rette Opgaver”.

Velkendte udfordringer med trivsel og arbejdsmiljø

Partnerskabet bag “Rette Kompetencer til Rette Opgaver” har fået udarbejdet en analyse af udfordringer med trivsel og arbejdsmiljø på sygehusområdet. Bioanalytikere er repræsenteret med flere eksempler.

Højt arbejdspres

Illustrativt eksempel på udfordringen:

En bioanalytiker fortæller, at et generelt øget arbejdspres på de kliniske afdelinger betyder, at ”alt bliver akut”. Fx oplever bioanalytikeren at afdelingerne i højere grad bestiller ”hasteopgaver”, uagtet om prøvetagningen reelt er presserende. Samtidig er koordinationen og dialogen mellem bioanalytikere og afdelingerne ringe, hvilket udfordrer bioanalytikernes mulighed for prioritering af, hvilke opgaver der reelt er akutte.

Manglende involvering

Illustrativt eksempel på udfordringen:

En bioanalytiker fortæller, at de kun kender deres vagtplan fire uger frem, og giver eksempler på hvor umulig langsigtet planlægning af fx deltagelse i særlige events kan være. Samtidig er afdelingen præget af mange sygemeldinger og medarbejdere i samme livssituation, hvorfor der sker så regelmæssige ændringer i vagtplanen, at det reelt føles som om, man er uden indflydelse.

Ændrede forventninger til arbejdslivet

Illustrativt eksempel på udfordringen:

En bioanalytiker fortæller, at det især er afdelingens yngre medarbejdere, der er ved at stifte familie, der oplever udfordringer med at forene arbejds- og familielivet ved weekend- og døgnbemanding. Det tilskriver bioanalytikeren dels et ønske om en skarp adskillelse af arbejds- og privatliv med mere tid til familien samt manglende fleksibilitet i vagtplanlægning.

”Ikke få lov” til at bruge kompetencer

Ensformige arbejdsopgaver: Enkelte, særligt inden for faggrupperne farmakonom, bioanalytiker og radiografer, oplever ofte at udføre ensformige arbejdsopgaver, med en oplevelse af, ikke at bringe den fulde palette af kompetencer i spil.

Kilde: Rapport Rette kompetencer til rette opgaver, Implement Consulting Group

I kan søge støtte til forsøg inden for fem områder:

  • Tid og rammer for arbejdet (fx vagtplanlægning, livsfasevagter, fleksibel arbejdstid/-sted, flekskonto)
  • Teamorganisering om patienten (fx bioanalytiker fast på klinisk afdeling, samarbejde mellem klinisk afdeling og laboratorium om tidspunkt for levering af blodprøvesvar)
  • Fælles ansvar og indflydelse (fx bioanalytikere og laboranter får selvstyrende handlerum)
  • Ny opgavefordeling (fx fra læge til bioanalytiker, fra bioanalytiker til laborant)
  • Håndtering af følelsesmæssigt høje krav (fx arbejde med hverdagshandlinger, som skaber psykologisk tryghed).
  • Kontakt konsulent Christina Grunwald cgr@dbio.dk vedrørende ansøgningsfristen som er forlænget (Tidligere frist var d. 10. april 2024).

Læs mere på hjemmesiden Regionalt Arbejdsliv.

Læs også:

Karina og Else Marie
Fleksibelt arbejdsliv
Regionshospitalet Gødstrup
Fleksibelt arbejdsliv
Emne

Kontakt

Organisatorisk afdeling
Konsulent
4422 3234
4214 4813

Særligt benyttede sider på dbio.dk