Trivselsproblemer er en fælles opgave

Sådan lyder overskriften på næstformand Camilla Bjerres indlæg i Politiken i dag. Læs hele indlægget her.

Nyhed
Trivsel

Af Camilla Bjerre, næstformand i Danske Bioanalytikere

Enhver der ved bare lidt om arbejdsmiljø, er klar over, at medarbejdere, der har reel indflydelse på deres arbejdsforhold, generelt er mindre syge. Derfor undrer det mig, at man på offentlige arbejdspladser ikke gør sig meget mere umage med at inddrage medarbejderne i indsatsen for et bedre arbejdsmiljø. Det er i alt fald en nærliggende lære af nyheden om de alt for mange røde smiley´er på landets sygehuse.

Den seneste udgave af Arbejdsmiljøloven fastlægger ellers, at medarbejderne skal inddrages. Blandt andet i form af faste årlige drøftelser om tilrettelæggelsen af arbejdet omkring sikkerhed og sundhed med medarbejdernes arbejdsmiljørepræsentanter. Ligesom der skal afsættes ”den fornødne tid” til arbejdsmiljøarbejdet.  Det slags strategisk og forebyggende forholden sig til arbejdsmiljøudfordringer sker desværre ikke mange steder. Tværtimod hører jeg, at arbejdsmiljørepræsentanterne presses på tid, og ofte må bruge deres frokostpauser og fritid til at løse de opgaver, de varetager for deres kolleger og for arbejdspladsen som helhed. Det er simpelthen urimeligt!

Sygefravær og dårlig arbejdstrivsel er en kæmpe belastning – både personligt, kollegialt og samfundsøkonomisk. Når offentlige arbejdspladser, og i særdeleshed landets hospitaler, ikke kan sikre et arbejdsmiljø, der er i orden, bør det bekymre – ja, måske endda forarge – mere end det tilsyneladende gør. Nyheden om, at 10 af landets 53 hospitaler har fået grimme smiley´er for forbrydelser med hensyn til støj, dårligt indeklima og vold, fik Jens Stenbæk, til at forsikre om, at ”arbejdsmiljøorganisationerne” ude i regionerne arbejder kompetent og målrettet på sagen. Hvordan formanden for Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske Udvalg så kommer til den konklusion, skal jeg ikke kunne sige, når nu Arbejdstilsynet mener noget andet.

Jeg vil derfor direkte opfordre Stenbæk til at, ja lad os bare sige pålægge, arbejdsgiverne ude i regionerne at overholde Arbejdsmiljøloven. Jeg henviser for en sikkerheds skyld til paragraf 5 og 6.
       ​

Særligt benyttede sider på dbio.dk