Therese Gudman Hvid skal til uroplagede Sydsudan med Røde Kors

Efter fem år som selvstændigt land er der atter borgerkrigslignende tilstande i Sydsudan. Ifølge FN er omkring 2,6 millioner mennesker på flugt fra deres hjem. Bioanalytiker Therese Gudman Hvid skal være med til at forbedre hospitalslaboratorier i landet.

Nyhed
UN-PhotoJC-McIlwaine_web
UNICEF, WHO og lokale myndigheder samarbejder om at give kolerabehandling og vaccination til internt fordrevne i Sydsudans hovedstad, Juba. Foto: UN Photo/JC McIlwaine

Af Niels C. Jensen, journalist

De interne kampe i Sydsudan har tvunget mere end 2,6 millioner mennesker på flugt fra deres hjem. Der er kæmpe mangel på fødevarer, og mange bor i interimistiske teltlejre. Røde Kors forsøger at genopbygge og støtte lokalsamfund til at blive selvforsørgende, og driver lokale hospitaler.

Therese Gudman Hvid er en af tre danske bioanalytikere, der er en del af det internationale beredskab i Røde Kors. Den 23. oktober skal Therese til Sydsudan, hvor hun skal være med til at forbedre kvaliteten af laboratorierne og arbejdet på de hospitaler, som Røde Kors driver i samarbejder med de lokale myndigheder.

”Jeg er meget spændt, fordi det er jo et land i borgerkrig. Jeg tænker på, hvordan bliver det at rejse rundt i et land, hvor man hele tiden skal være på stikkerne. Og så er jeg spændt på, hvordan arbejdet bliver, fordi jeg ved stadig ikke helt præcist, hvad mine arbejdsopgaver er,” siger Therese Gudman Hvid, der til daglig arbejder som kvalitetsbioanalytiker på Næstved Sygehus.

Skal dække hele Sydsudan

Therese Hvid skal blandt andet hjælpe og stå for træning af laboratoriepersonale på forskellige hospitaler, deriblandt et i hovedstaden Juba, men det meste af tiden skal hun bruge på såkaldte ”field sites” i landdistrikter rundt omkring i Sydsudan. Missionen varer i alt seks måneder.

”Når jeg snakker med sygeplejersker og læger, der er dernede allerede, siger de, at jeg bare skal være helt rolig, fordi jeg altid vil være den bedst uddannede tilstede. Men derfor er jeg da stadig spændt på, hvordan det hele bliver,” siger Therese Gudman Hvid.

DR.dk: Kendte gik i brechen for landets selvstændighed: Nu truer et sammenbrud i Sydsudan

  • 2,6 millioner mennesker er internt fordrevne

  • 4,8 millioner mennesker har brug for fødevarehjælp
  • 200.000 mennesker bor i flygtningelejre drevet af FN
  • 1,0 millioner børn kan ikke komme i skole

Kilde: FN, september 2016

Særligt benyttede sider på dbio.dk