Syddansk Universitet hæver frysertemperatur og får klimacertificering

Som de første i Danmark har laboratorier på Syddansk Universitet (SDU) fået bæredygtigheds-certificering fra My Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør
SDU_Laboratorium

Ét hovedfokus for laboratorierne på SDU har i første omgang været at reducere energiforbruget i forbindelse med opbevaring af prøver på køl. Hvilket allerede har ført til energibesparelser.

Biovidenskabelige forskningslaboratorier har ofte et meget højt forbrug at energi. Faktisk bruger et laboratorium i mange tilfælde otte gange mere energi end et almindeligt kontor, det skriver SDU. Det kan dog gøres bedre, hvorfor universitetet har startet projektet ”My Green Lab”.

I projektet samarbejder Institut for Molekylær Medicin og Institut for Biokemi og Molekylær Biologi om at udvikle en bæredygtig laboratoriekultur i tæt dialog med ansatte og studerende. Det sker via en certificeringsproces, som kan forbedre bæredygtigheden af forskningslaboratorier fundamentalt og permanent. De deltagende laboratorier på SDU blev hen over sommeren blev Green Lab-certificeret som de første laboratorier i Danmark - og de første universitetslaboratorier i Norden.

Det er med stor fornøjelse, at jeg ser, at SDU er blevet bæredygtigheds-certificeret med Green Lab. Det er den rigtige vej at gå, da vi alle skal tage aktiv del i at minimere klimaforandringerne.
Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer

”Det er med stor fornøjelse, at jeg ser, at SDU er blevet bæredygtigheds-certificeret med Green Lab. Det er den rigtige vej at gå, da vi alle skal tage aktiv del i at minimere klimaforandringerne. En sådan certificering passer rigtig godt ind i SDUs strategi vedrørende verdensmålene. Så, stort tillykke til SDU, til de respektive institutter,” udtaler Sebastian Mernild, der er prorektor på SDU og professor i klimaforandringer.

Har sparet strøm svarende til 26 husstande

Ét hovedfokus for de deltagende laboratorier har i første omgang været at reducere energiforbruget i forbindelse med opbevaring af prøver på køl.

Hvad grønt har de gjort?

  • Sparet på strømmen ved at hæve temperaturen i frysere til opbevaring af prøver, fra -80 til -70 grader
  • Indkøb af nitrogenfrysere, som forventes at bruge mindre strøm end traditionelle frysere
  • Opnået My Green Lab-certificering
Kilde: Syddansk Universitet, My Green Lab

”Her har Institut for Biokemi og Molekylær Biologi blandt andet valgt at hæve temperaturen på deres frysere fra -80 til -70 grader. Sammen med en række andre tiltag, betyder det, at de nu sparer det, der svarer til strømforbruget i 26 husstande alene i forbindelse med køling af prøver,” fortæller projektleder Marianne Due og fortsætter:

- Institut for Molekylær Medicin har i forbindelse med den forestående flytning til Sundhedsvidenskabs nye fakultetsbygning Nyt SUND valgt at erstatte deres traditionelle frysere med nitrogenfrysere. Sammen med en større oprydning af prøver, som reducerer behovet for fryserkapacitet, forventer de, at det vil mindske energiforbruget markant.

Mindre plastik ind og ud af laboratorierne

I efteråret 2021 går laboratorierne i gang med næste certificeringsrunde med henblik på at implementere flere bæredygtige tiltag. Her vil institutterne blandt andet have fokus på deres forbrug af plastik i forbindelse med både indkøb af engangslaboratorievarer og indpakning i plastik.

”De vil blandt andet forsøge at påvirke både det kommende udbud på laboratorievarer og aftagerne af plastikaffaldet, således at den mængde plastik, vi får ind i huset, reduceres og er mærket tydeligt op, så plastikken kan finsorteres og genbruges,” forklarer Marianne Due.

Green lab certification-levels
SDU-laboratorierne har fået tildelt guld, sølv og bronze på My green labs bæredygtigheds-skala. Men de er allerede i gang med at planlægge tiltag til næste certificeringsrunde med en ambition om at få tildelt den grønne farve.

Deltagerne i projektet vil desuden arbejde på at reducere antallet af kemikalieaftræksskabe, der står tændt. Vel at bemærke uden at slække på sikkerheden, lyder det fra projektlederen.

En grøn ide: Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn, eller i hvert fald lidt mindre sort. Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn ide. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.

 

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk