Store Bededag er nu en arbejdsdag. I stedet får man et tillæg til lønnen

Et flertal i Folketinget besluttede sidste år at afskaffe Store Bededag ved lov. Det betyder, at man nu skal arbejde en ekstra dag årligt i stedet for at holde fri på Store Bededag. Man bliver dog kompenseret med et løntillæg på 0,45 procent.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Kirke Store Bededag

Tidligere var Store Bededag en stor konfirmationsdag, det kommer nok til at ændre sig nu, hvor det er en almindelig arbejdsdag. Arkivfoto: Colourbox

Det er slut med at holde fri på Store Bededag. Det er konsekvensen af, at et flertal i Folketinget sidste år besluttede at afskaffe Store Bededag som helligdag. Som medarbejder kan du dog se frem til at blive kompenseret med et løntillæg på 0,45 procent.

Fjerde fredag efter påske er blevet til en almindelig arbejdsdag fra 2024 og frem, og derfor skal du have betaling for den ekstra arbejdsdag. Løntillægget er fastsat til 0,45 procent af din årsløn, det er også besluttet i Folketinget.

Efter lovens ikrafttræden den 1. januar 2024 er det muligt at indgå nye aftaler om særlige løn- og arbejdsvilkår for den dag, der tidligere var helligdagen Store Bededag, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation på deres hjemmeside. Læs mere på fho.dk.

Hvornår får jeg pengene?

Hvis du er ansat på hospitalerne i regionerne, bliver løntillægget udbetalt månedligt.

Hvis du er ansat i staten, bliver løntillægget bliver udbetalt to gange årligt, i maj og i august.

Andre arbejdsgivere, f.eks. i det private, bestemmer selv om løntillægget udbetales månedligt eller sammen med ferietillægget i maj og august.

Løntillægget er ikke pensionsgivende. I det udbetalte tillæg på 0,45 procent er værdien af pensionen allerede indregnet. Det vil sige, at pensionen af det ekstra arbejde bliver udbetalt som en del af løntillægget.

Ministeriet skriver

”Formålet med loven er at sikre, at store bededag bliver en almindelig ekstra arbejdsdag. Det vil sige, at de løn-og ansættelsesvilkår, som i øvrigt gælder på almindelige arbejdsdage, også gælder på denne dag.

Loven sikrer, at lønmodtagere, der får forøget deres arbejdstid som følge af loven får løn herfor. Er man på fast månedsløn, får man et løntillæg af arbejdsgiveren svarende til værdien af en almindelig arbejdsdag - opgjort som 0,45 pct. af årslønnen. Årslønnen er den sædvanlige og fast påregnelige løn for et år. Det er et kendt lønbegreb, som også gælder, når en lønmodtager har ret til ferie med løn. Da lønmodtagere aflønnes forskelligt afhængig af overenskomst eller kontrakt, er værdien af en arbejdsdag også forskellig. Dette tager loven højde for.

Beskæftigelsesministeriet kan oplyse, at der i forbindelse med vedtagelsen af lov om konsekvenser ved afskaffelsen af store bededag blev udarbejdet et omfattende materiale om loven, herunder lovbemærkninger, høringsnotat og svar på udvalgsspørgsmål, som er tilgængelige på Folketingets hjemmeside.”

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Særligt benyttede sider på dbio.dk