I Rwanda fragtes blod med drone. På Ærø venter de stadig på tilladelse

Siden 2016 har droner fløjet poser med donorblod ud til patienter og borgere i det centralafrikanske land Rwanda. Det handler om liv, når man skal bruge blod i forbindelse med ulykker, fødsler og akutte sygdomme.

Teknologi
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist

 

I Rwanda bor størstedelen af befolkningen på landet i små huse med bliktag. Vejene er mange steder hullede og bygget af stampet, rødlig jord. Adgangen til sundhedsvæsnet er for mange begrænset til lokale sundhedsklinikker med få ressourcer.

Sundhedsklinikker, hvor adgangen til strøm og vand ofte er usikker, og hvor man mangler helt basale og livsvigtige ting som medicin og donorblod. Problemet med donorblod fik i 2016 Rwandas myndigheder til at efterspørge en ny og frem for alt hurtigere måde at distribuere donorblod til klinikkerne i landdistrikterne på. Tid er en helt afgørende faktor, når det handler om donorblod, som skal bruges i forbindelse med ulykker, fødsler og akutte sygdomme.

Løsning: Dronetransport af blodprøver i samarbejde med den private dronevirksomhed Zipline. Konklusion: Det er både hurtigere og medfører mindre spild, når man transporterer blodprøver med drone. I dag mangler sundhedsklinikkerne ofte helt donorblod eller har blod, som har overskredet holdbarhedsdatoen.

Blod med drone 49 minutter

I perioden marts 2017 – december 2019 blev 12.733 blodprodukter i Rwanda fragtet med drone. Knap halvdelen var akutte bestillinger.

Den gennemsnitlige leveringstid med drone var lidt under en time, mere præcist 49 minutter. Ifølge en beregning fra Google Maps ville det tage 2 timer, helt præcist 147 minutter, hvis blodet skulle køres ud med bil eller motorcykel.

De første resultater blev i april 2022 publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet.

Droneblod er standarden

Forskerne fandt også frem til, at fragt med droner reducerede antallet af blodposer over udløbsdato med 67 procent i løbet af et år.

Dronetransport er nu udbredt til 350 sundhedsklinikker fordelt over hele Rwanda, og samarbejdet med Zipline dækker 75 procent af distributionen af donorblod uden for hovedstaden Kigali. I artiklen skriver forfatterne videre, at det nu er tid til at undersøge, hvorvidt det økonomisk set kan betale sig at transportere blod med droner, og om droner også kan bruges til at transportere andre medicinske produkter i det centralafrikanske land.

Herhjemme har Falck i flere år testet droneflyvninger i sundhedsøjemed i det sydfynske øhav, nærmere bestemt til Ærø. I august 2021 gennemførte Falck de første testflyvninger med drone i åbent luftrum, hvor dronen flyver så langt væk, at den ikke længere kan ses af dronepiloten.

Særligt benyttede sider på dbio.dk