Nyt fagblad ude - også online

I dette nummer kan du bl.a. læse om et særligt samarbejde om at screene, behandle og vaccinere udsatte borgere mod hepatitis. Du kan også få indsigt i arbejdet med at sikre, at de mange sundhedsdata, patienter i stigende grad indsamler ved hjælp af wearables, giver værdi for både borgere og sundhedsvæsenet.

Nyhed
Skrevet af
Anne Sophie Flach, fagbladsredaktør
Heidi Søgård Kristensens primære opgave i arbejdet på Viborg Rusmiddelcenter er at bestille screeninger for hepatitis og at tage blodprøver.

I denne udgave kan du bl.a. komme med bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen med på vagt i Viborg Rusmiddelcenter. Her har hun primært ansvar for at bestille screeninger for hepatitis og at tage blodprøver. Misbrugere kan være en svær patientgruppe at tage blodprøver på, særligt hvis der er tale om tidligere eller nuværende injektionsmisbrugere. Derfor er det nødvendigt med en erfaren bioanalytikers ekspertise til opgaven. FOTO: Tor Birk Trads.

Tryghed, tatoveringer og tillid. Det er nogle af nøgleordene i reportagen fra Viborg Rusmiddelcenter, som du kan læse i dette nummer af fagbladet. Her har et samarbejde mellem centeret og Regionshospitalet om screening, behandling og vaccination mod Hepatitis af udsatte borgere nemlig vist sig at være så succesfuldt, at det er blevet forlænget efter sin projektfase. Bioanalytiker Heidi Søgård Kristensen har været med siden begyndelsen og elsker det meningsfyldte arbejde med en gruppe borgere, der ellers kan være svær at nå. 

Du kan også læse om, hvordan der flere steder i sundhedsvæsenet arbejdes på at integrere og udnytte data fra smartwatches og andre wearables, som patienterne i stigende grad bruger. Chefbioanalytiker Peter Böhm har siden sidste år stået i spidsen for forskningsenheden WearIT på Rigshospitalet. Ifølge ham vil wearables forandre diagnostikken radikalt. Men han erkender, at der er lidt vej (og flere væsentlige bespænd) endnu.  

I den faglige artikel argumenterer de to forfattere med udgangspunkt i NGS-processen for, at bioanalytikere bør inddrages i flere af arbejdsgangene. Det vil nemlig, ifølge forfatterne, kunne optimere processerne til gavn for bl.a. patienterne.

Og så er 2024 valgår i dbio. Det første valg er i regionerne. I bladet kan du orientere dig om vigtige frister og andre informationer i netop din region.

Fagblad nr. 4 2024
Fagblad

Vil wearables vende diagnostikken på hovedet?

Særligt benyttede sider på dbio.dk