Ny klimarapport fra Region Hovedstaden: Næsten 75 procent af affaldet køres stadig direkte til forbrænding

Mindre end en fjerdedel af affaldet fra hospitalerne i Region Hovedstaden blev genanvendt i 2020. Målet er 40 procent i 2025. Formanden for Region Hovedstadens Klima- og Miljøudvalg, Kim Rockhill, mener at regionens hospitaler bliver grønnere, men erkender, at ”der gik nogle år, inden vi rykkede os”

Grøn omstilling
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør. Opdateret med foto d. 15/12.
København og forbrændingsanlæg

Hospitalerne i Region Hovedstad producerer cirka 2 tons affald hver time hele året rundt. Med andre ord er potentialet stort, når den grønne omstilling sættes i gang i regionerne. Foto: Colourbox

Den 27. oktober 2021 udsendte Region Hovedstaden en pressemeddelelse med overskriften: ”Rapport: Region H’s hospitaler bliver grønnere”. En gennemgang af klimarapporten og -regnskabet for hovedstadsregionen viser dog et mere nuanceret billede. For på flere områder er der langt i mål – og på andre områder går det den forkerte vej.

Lad os tage et par eksempler; målet er, at 40 procent af affaldet i Region Hovedstaden skal genanvendes i 2025, i 2020 genanvendte man 22 procent, altså er man kun lidt over halvvejs mod målet.

Kim Rockhill
"Jeg erkender, at der gik nogle år inden, vi rykkede os,” siger Kim Rockhill (S), formand for Region Hovedstadens Klima- og Miljøudvalg,

Et andet konkret eksempel er, at man i 2025 skal have nedbragt CO2-udledningen fra transport med 12 procent, men i 2019 steg udledningen med 21 procent.

Kort sagt, der er lang vej igen, inden man når klimamålene, som regionen selv har fastsat. Men det til trods, fastholder formanden for Region Hovedstadens Klima- og Miljøudvalg, Kim Rockhill (S), at regionens hospitaler bliver grønnere.

”Først i 2015 skete der noget”

”Vi sætter ind på en række områder for at nedsætte vores CO2-udledning, det handler både om indkøb, energiforbrug og affaldshåndtering mv. Og vi er firstmover, når vi går ud og laver en så omfattende rapport om hospitalernes og deres klimapåvirkning,” siger Kim Rockhill og fortsætter:

”For få siden var klimaet ikke noget, vi forholdt os ret meget til i regionsrådet. Først da FN i 2015 kom med Prisaftalen skete der rigtigt noget. Og jeg erkender, at der gik nogle år inden, vi rykkede os.”

Alle fem regioner har i større elle mindre udstrækning nedskrevne klimaregnskaber og miljøstrategier, men både form og indhold varierer meget. Region Hovedstaden er af de regioner, der har konkrete målsætninger.

Hygiejne og bæredygtighed hånd i hånd

Næsten 75 procent af Region Hovedstadens affald blev i 2020 kørt direkte til forbrænding. Og det siger ikke så lidt, når hovedstadens hospitaler producerer cirka 2 tons affald hver time hele året rundt. I 2020 faldt mængden af affald, men aktiviteten faldt forholdsvist mere. Altså steg mængden af affald rent faktisk.

Ifølge rapporten for grøn omstilling er målet, at Region Hovedstaden i 2035 skal være ”næsten affaldsfri.” En ambitiøs målsætning, som ifølge Kim Rockhill også bliver svær at nå, men er med til, at ”medarbejderne er på tæerne.”

”Aldrig har vi brugt så mange engangsværnemidler som i forbindelse med corona, og det viser meget godt problemet. For udfordringen er, hvordan vi får hygiejne og bæredygtighed til at gå hånd i hånd,” siger Kim Rockhill og peger på øget indkøb af produkter, der genbruges og genanvendes, som en del af løsningen.

Tilbage ved overskriften på pressemeddelelsen om den grønne omstillingsrapport, fastholder Kim Rockhill, at ”Region H’s hospitaler bliver grønnere”, selvom det ikke går fremad på alle områder. Det handler om at udbrede de gode tiltag, der allerede er i gang i regionen, mener udvalgsformanden. Han nævner Bispebjerg Hospitals arbejde med at genanvende affald som et forbillede.

”I forhold til genanvendelse af affald er Bispebjerg Hospital et rigtig godt eksempel, som andre kan tage ved lære af. Der har man allerede en genanvendelsesgrad på 31 procent, og så er der ikke så langt til målet om 40 procent i 2025,” siger udvalgsformanden.

Fortsættelse følger

Denne artikel er en del af en serie om regionernes klimaindsats. Regionerne driver hospitaler og sygehuse over hele landet, hvor de fleste bioanalytikere er ansat.

Sundhedsvæsnets CO2-udledning anslås at udgøre seks procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk