Ny forskning om håndeksem: Brug handsker og håndsprit frem for håndvask

Håndeksem er et problem for hver femte ansatte i sundhedssektoren. Men eksemen kan forebygges ved at følge nogle anvisninger omkring hudpleje, viser en ny ph.d.-afhandling. Læs også ti gode råd om hudbeskyttelse ved vådt arbejde.

Nyhed
handsker_web_DBIO100

Sprækker, kløe og rødme i huden på hænderne er en del af dagligdagen for hver femte ansatte inden for sundhedsvæsenet i dag. Men der er hjælp at hente, hvis man følger et særligt hudplejeprogram. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Roskilde Sygehus, skriver Videncenter for Arbejdsmiljø.

"En af de væsentligste årsager til eksem er antallet af daglige håndvaske, og derfor blev de  (forsøgspersonerne, red.) blandt andet undervist i brug af handsker og i at bruge håndsprit i stedet for at vaske hænder", fortæller hudlæge og ph.d. Kristina Ibler, der står bag projektet.

Forsøget foregik ved, at sundhedspersonale med håndeksem blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe blev bedt om at gøre, som de plejer, mens den anden fik oplæring i et hudplejeprogram, en allergitest samt individuel rådgivning af omkring 20-30 minutters varighed.

Det er første gang, at man undersøger effekten af en forebyggende indsats over for medarbejdere med håndeksem, og resultaterne er overraskende gode, fortæller Kristina Ibler.

På baggrund af de gode forskningsresultater har sygehusene i Holbæk, Roskilde, Køge, Næstved og Slagelse indført det forebyggende program for at mindske håndeksem.

Læs mere om ph.d.-afhandlingen her.

Ti råd om hudbeskyttelse ved vådt arbejde

  1. Brug handsker ved vådt arbejde
  2. Anvend handsker så lang tid som nødvendig, men så kort tid som muligt
  3. Brug kun intakte, rene og tørre handsker
  4. Brug bomuldshandsker under beskyttelseshandsker
  5. Vask hænder i køligt vand, skyl og tør dem godt
  6. Alkoholbaserede desinfektionsmidler kan anvendes i stedet for sæbevask, når hænderne ikke er synligt snavsede
  7. Bær ikke fingerringe på arbejde
  8. Anvend en fugtighedscreme med højt fedtindhold og uden parfume
  9. Fordel fugtighedscreme over hele hånden, inkl. fingre og håndrygge
  10. Pas godt på hænderne i fritiden, brug handsker ved vådt arbejde i hjemmet og brug varme handsker udendørs om vinteren.

Kilde: www.arbejdsmiljoviden.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk