Maskinen er så god som en dygtig bioanalytiker

Automatiseringen rammer nu også en af kerneopgaverne i patologien. Den første fuldautomatiske mikrotom i hele Europa er ved at være klar til rutinen i Patologiafdelingen i Herlev.

Nyhed
herlev_bio_13_web
Otte ud af 10 bioanalytikere er allerede lært op i at bruge den nye mikrotom. I hele indkøringsfasen har japanere fra firmaet Dainippon Seik været til stede som tekniske supportere. Foto: Thomas Steen Sørensen

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Fagbladet er taget til Herlev Hospital for at se den første fuldautomatiske mikrotom, AS-410, i Europa. På vej derhen passerer vi forbi bioanalytikere, der sidder dybt koncentrerede om at skære paraffinblokke ud i spindelvævstynde snit.

I rummet med mikrotomen møder vi andre bioanalytikere. De er ved at blive lært op i at betjene det nye udstyr, som kan udføre mange af de procedurer, som en bioanalytiker nu udfører manuelt.

Den skærer paraffinblokkene i tynde snit, den placerer snittene på objektglas, den glatter snittet ud på glasset, hvorefter den tørrer det og printer patientdata på glassene. Mikrotomen kan tage 96 blokke ad gangen og lave op til 400 glas med snit på.

Direkte fra Japan

Mikrotomen er produceret i Japan, og maskinen her i Patologiafdelingen på Herlev Hospital er som nævnt den allerførste i hele Europa. Det er chefbioanalytiker Hanne Bjørn, som har været på forkant og har skaffet innovation ind i afdelingen.

”For mig er det vigtigt, at vi får indflydelse på, hvordan den nye teknologi, der er kommet for at blive, kan anvendes og udvikles. Japanerne har været meget lydhøre over for vores ønsker,” siger Hanne Bjørn.

herlev_bio_10_web
Et kig ind i mikrotomens indre. Bioanalytiker Nadine El-Chal viser, hvor holderne til objektglas er placeret. Mikrotomen har 4 holdere i alt.Foto: Thomas Steen Sørensen

Leder fik nys om mikrotomen

”I 2014 hørte jeg, at der skulle være udviklet en fuldautomatisk mikrotom. Jeg troede ikke på det, men googlede og fandt frem til et japansk firma, som jeg sendte en mail. De svarede med en video af maskinen. Jeg sagde: ’Det bliver vi nødt til at se’,” fortæller Hanne Bjørn.

Hun og den ledende overlæge og Gitte Pallesen, der er faglig specialist, rejste til Osaka. Her vurderede de, at der var potentiale for udstyret i deres afdeling. De søgte Region Hovedstaden, som bevilgede penge fra en særlig kræftpulje til at indkøbe mikrotomen, men stødte på en forhindring.

Udstyret var ikke CE-mærket og opfyldte dermed ikke EU-lovgivningen, så købet blev ikke til noget. I november 2015 skrev det japanske firma igen. Nu havde et nyt firma overtaget AS-410 og var i gang med at CE-mærke den, så nu var det muligt at komme i gang. Den 19. september 2016 klokken 9.00 blev mikrotomen leveret i Herlev. Og så gik bioanalytikerne i gang med at teste og indkøre.

Bioanalytikere bliver ikke arbejdsløse

En projektgruppe blev nedsat med bioanalytikerne Laila Bjerg, som er områdeleder, Gitte Pallesen, som er specialist i skæring, og Amalie Onink som resurseperson fra histologien. Immungruppen i afdelingen med områdeleder Dorthe Skriver-Jensen og bioanalytiker Anne Mette Wenning, var også med.

Planen er, at 10 bioanalytikere skal arbejde med maskinen, og her i slutningen af september er otte allerede oplært. Mikrotomen gav i begyndelsen anledning til lidt nervøsitet, fortæller Amalie Onink.

”Ville det betyde fyringer? Kunne den erstatte os bioanalytikere? Vi havde jo ikke kendskab til maskinen og havde nok i starten mange fordomme,” siger hun. 

Læs hele artiklen Så god som en dygtig bioanalytiker i fagbladet nr. 12/2016.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk