En lykkelig fusion

Det har været en stor mundfuld for Hvidovre Hospitals Kl. Biokemisk Afd. at skulle integrere 50 medarbejdere fra det nu nedlagte Region Hovedstadens Elektive Laboratorium, samtidig med at blodprøverne væltede ind. Men de betragter fusionen som en succes.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

Medarbejderne_Hvidovre_Fusion_0085

Fusionen er lykkedes. Medarbejderne arbejder godt sammen og kan grine sammen, fortæller bioanalytiker og tillidsrepræsentant Tobias Juliussen, der var på Klinisk Biokemisk Afdeling i forvejen, og bioanalytiker Karen Jensen, der kom fra RHEL. Foto: Emil Hornstrup Jakobsen.

Lige siden meldingen kom i efteråret 2014 om at lukke Region Hovedstadens Elektive Laboratorium (RHEL), havde Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital, forberedt sig til fusionen. Men trods forberedelserne var det alligevel en brat opvågning for ledelse og medarbejdere, da de mødte ind på arbejde 4. januar 2016.

Den dag sagde de goddag til 20 nye medarbejdere fra RHEL på afdelingen og 30 nye medarbejdere i fire af de tilbageværende RHEL-filialer. Derudover skulle afdelingen it-supportere medarbejderne i de fire filialer, som aldrig før havde arbejdet med LABKA. Og samtidig væltede blodprøverne ind fra lægepraksisser og de fire filialer – i afdelingens nye laboratorie, som stadig var under ombygning og derfor et stort byggerod.

Et bjerg af blodprøver

”Jeg har aldrig set så mange blodprøver på en gang,” siger Anette Reimann, afdelingsbioanalytiker på Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital, når hun tænker tilbage på den 4. januar og dagene derefter.

”Mængden af blodprøver, vi fik ind, var voldsom. De første to dage lå blodprøverne i bjerge. Det var kaotisk,” supplerer ledende bioanalytiker Lisbeth Mortensen og fortsætter:

”Vi havde fået at vide, at vi skulle overtage 42 % af RHEL’s samlede produktion. Så vi havde gjort os tanker om, hvor meget det var, men da vi stod med prøverne fysisk, var det en overraskelse, hvor mange der var. Og så oplevede vi en stigning på 87 % i produktionen i januar,” siger hun.

Laboratorium_Hvidovre_Fusion_0087

Hjertet i afdelingen – det store laboratorium, som stadig er under ombygning. Laboratoriet har også fået nye maskiner; bl.a. en række nye Cobas 8000 samt ny PVT. Man har også udvidet fra to til tre strenge: A, B og C. Foto: Emil Hornstrup Jakobsen.

En succeshistorie

Noget måtte derfor gøres. Blandt andet eksperimenterede man med vagtplanen og har nu indført forskudte vagter fra kl. 13-20.30 og en fast aftenvagt med en studerende, fordi afdelingen ’peaker’ to gange om dagen i forhold til mængden af prøver.

Blodprøverne stod i spandevis og var derfor en synlig stressfaktor, så et klimaskab blev indkøbt for at få dem af vejen. 

Men ikke mindst tog alle medarbejderne udfordringerne med oprejst pande.

”Medarbejderne har udvist stor vilje til at løse opgaverne og til at ville hinanden; både medarbejderne fra RHEL og dem, der var her i forvejen. Det skal de have stor ros for. Jeg synes, at alle har klaret det rigtig flot,” siger Lisbeth Mortensen, der efter blot 8 uger kunne konstatere:

”Nu kører det. Jeg synes, at det er en succeshistorie.”

Samme holdning har Anette Reimann.

”Det går godt, og vi kan følge med nu. Overskuddet er kommet tilbage. Der bliver grinet i personalerummet og draget omsorg for hinanden. Det kan man godt mærke,” siger hun.

Lederne_Hvidovre_Fusion_0012

Fusionen mellem RHEL og Klinisk Biokemisk Afdeling, Hvidovre Hospital, er en succes, mener ledende bioanalytiker Lisbeth Mortensen (t.v.) og afdelingsbioanalytiker Anette Reimann (t.h.). Foto: Emil Hornstrup Jakobsen.

Kan lære af hinanden

Spørger man medarbejderne, er følelsen også, at begge parter har været åbne over for hinanden og haft lysten til at blive en fælles enhed, fortæller bioanalytiker Karen Jensen, der kom fra RHEL.

”Jeg synes, det er helt fantastisk at opleve, hvordan kollegaerne på Hvidovre Hospital har taget ejerskab over prøverne og ikke bare er løbet skrigende væk. Det er så dejligt at mærke, at der er et fællesskab om det her. Der er ikke noget med ’vores’ og ’jeres’ prøver,” siger Karen Jensen.

Samme opfattelse har bioanalytiker Tobias Juliussen, der var på afdelingen i forvejen.

”Det med at komme ind på hinanden er faktisk gået nemmere, end jeg havde regnet med. Det er ikke ’os’ og ’dem’. Jeg synes allerede fra første uge, at vi var ved at blive tunet godt ind på hinanden.
Det er så dejligt,” siger han, der også fortæller, at begge parter har fået gavn af hinandens viden.

”Vi kom med viden fra hospitalssiden, og de kom med viden fra lægepraksis. Så alt det, vi ikke ved, det ved de; og omvendt. På den måde har vi kunnet lære af hinanden,” siger Tobias Juliussen

Læs mere om alle udfordringerne og succeserne i fusionen i

​I 2015 lavede de 6 millioner blodprøvesvar på de klinisk biokemiske afdelinger på Amager-Hvidovre Hospital. I 2016 forventer de at lave 10 millioner analysesvar.
Kilde: Ledende bioanalytiker Lisbeth Mortensen​- At håndtere 87 % flere blodprøver fra den ene dag til den anden
- At integrere 50 nye medarbejdere fra RHEL
- At bygge laboratorium om samtidig
- At få it-systemer tilpasset og oplære medarbejderne i RHEL’s filialer i LABKA.

Særligt benyttede sider på dbio.dk