I Gødstrup skal staseslagen vaskes og bruges flere gange

Corona var en kæmpe udfordring for sundhedsvæsnet, også i forhold til bæredygtighed, fordi brugen af engangsudstyr kun steg og steg. Det gjaldt f.eks. staseslanger i plast til blodprøvetagning, men på Regionshospitalet Gødstrup satte man i stedet gang i en speciel opvasker.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Staseslanger

For at sikre den bedst mulige hygiejne, vasker man i Gødstrup staseslangerne i en speciel opvasker på laboratoriet, hvor temperaturen kommer op på 90 grader. 

På Regionshospitalet i Gødstrup har de i flere år anvendt staseslanger i stof, når blodprøver, stofstaseslangerne kan bruges igen og igen. Men sådan er det ikke alle steder, nogle steder anvender man fortsat engangsstaseslanger i plastik, som ses som mere hygiejniske. 

Under covid-19 pandemien blev man da også nødt til at tænke nyt i Gødstrup ved Herning, fortæller Louise Wyrtz, der er bioanalytiker og specialist i det præanalytiske område. 

”Da Covid kom, skulle der tænkes alternativt, da vi skulle til at skifte staseslanger mellem hver patient, hvilket vi ikke var vant til. Vi dannede en arbejdsgruppe, der skulle se på, om vi kunne finde eller udvikle et bæredygtigt ny produkt,” siger Louise og fortsætter:  

Hvad grønt har de gjort?
  • Undladt at bruge engangsstaseslanger i plast
  • Anvendt stofstaseslanger, som vaskes i speciel opvasker på laboratoriet
  • Set kritisk på, hvor ofte man skal skifte staseslanger.
  • I ambulatoriet skifter man f.eks. staseslange tre gange om dagen eller ved behov
Louise Wyrtz, Regionshospitalet Gødstrup

”Vi kiggede på mange forskellige muligheder, men vi vendte altid tilbage til stofstaseslangerne. Det endte med, at vi i stedet købte mange staseslanger hjem, så vi kunne skifte mellem hver patient. Det var den bedste løsning for os.” 

Vaskes ved 90 grader

Louise Wyrtz forklarer, at man på Regionshospitalet Gødstrup i dag fortsat skifter staselangerne mellem hver patient på sengeafdelinger. I ambulatoriet skifter man staseslanger tre gange om dagen, og hvis bioanalytikerne synes, slangen trænger til at blive skiftet. 

For at sikre den bedst mulige hygiejne, vasker man i Gødstrup staseslangerne i en speciel opvasker på laboratoriet, hvor temperaturen kommer op på 90 grader. 

Engangsstaseslangerne kommer dog stadig i brug, når der bliver taget blodprøver på isolerede patienter, fortæller Louise Wyrtz. 

Læs mere om staseslanger i denne tråd på facebook.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk