Fra kasserede uniformer til nye muleposer

Bispebjerg Hospital ligger i top, når det handler om genanvendelse af affald i Region Hovedstaden. Senest er man gået i gang at genanvende kasserede arbejdsuniformer.

En grøn ide
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Bispebjerg_stofposer

På Bispebjerg Hospital er man godt på vej til at realisere målet om 40 procents genanvendelse i 2025. I 2022 har hospitalet genanvendt 34 procent af deres affald. Gennemsnittet for alle hospitaler i Region Hovedstaden ligger på 22,5 procent.

Et af de mange tiltag, som hospitalet senest har iværksat, er genanvendelse af brugte arbejdsuniformer, som tidligere blev smidt ud.

I dag syes de kasserede uniformer om til muleposer, som det kliniske personale bruger, de henter uniformer i uniformsbutikkerne. Det konkrete tiltag har, ifølge Bispebjerg Hospital, betydet at man sparet tre tons plastikposer. Og allervigtigst genanvender man de kasserede uniformer i stedet for at sende dem til forbrænding.

”Vi har jo hele tiden det her fokus på plastik, og plastposerne i uniformsbutikkerne gav rigtig god mening at kigge på og overveje alternativer. Ideen med de nye linnedposer opstod, og det har faktisk været en relativ kort proces fra ide til færdigt produkt på omkring 3-4 måneder,” siger logistikchef Frank Modin.

Mælkekartoner skal sorteres

Hvad grønt har de gjort?

  • Stoppet med at smide kasserede uniformer ud
  • Sparet tre tons plastikposer om året
  • Gået i gang med sy kasserede uniformer om til muleposer
  • Erstattet engangsplastikposer til uniformer med muleposerne af stof
Kilde: Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

Hvis andre hospitaler skal lære af Bispebjergs genanvendelsesgrad på 34 procent, mener Henrik Louw Møller, chef for logistik og vaskeri på Bispebjerg Hospital, at det vigtigste er at få alle afdelinger med på ideen.

”Alle hospitaler er forskellige, men det er vigtigt, at alle er med på vognen, ellers kan det ikke lade sig gøre at opnå en genanvendelsesprocent på 40. Det vil sige, at alle afdelinger skal have konceptet opsat og bruge det. Desuden er et vedvarende ledelsesmæssigt fokus vigtigt, for at fastholde de gode vaner, og endeligt at tilpasse konceptet løbende så det understøtter den kliniske hverdag,” siger Henrik Louw Møller.

Henrik Louw Møller fortæller videre, at næste skridt bliver at sortere plast fra hospitalskøkkenet.

”Snart bliver det muligt for hospitalet må sortere plast fra mad, for eksempel mælkekartoner i plastaffaldet, og det vil øge mængden markant. Det sidste stykke vej til de 40 procent kræver, at vi bliver bedre til at indkøbe produkter, som kan sorteres, f.eks. undgå produkter, der både består af plast og aluminium. Samtidig kan vi løbende blive bedre til sortere og håndtere affaldet.”

En grøn ide: Artikelserie med konkrete ideer og tiltag til, hvordan bioanalytikere og laboranter kan være med til at gøre verden lidt mere grøn, eller i hvert fald lidt mindre sort. Skriv til journalist Niels C. Jensen, ncj@dbio.dk, hvis du har en grøn ide. De allerbedste ideer er konkrete lavpraktiske tiltag, som andre kan lære af og bruge på deres egen arbejdsplads.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk