Færøske OK-forhandlinger strandet

Det er en del penge, der skiller parterne i de færøske forhandlinger om en ny overenskomst. Arbejdsgiver vil ikke give samme skalaløn til bioanalytikerne som til andre sundhedsprofessionelle.

Nyhed
Skrevet af
Toke Hørsted Jensen, konsulent
Landssjúkrahúsið (LS) is the National Hospital in the Faroe Islands

De ca. 40 bioanalytikere, der er ansat på Færøerne, er medlemmer af Færøske Bioanalytikere, som er en selvstændig organisering under Danske Bioanalytikere. Pressefoto

Siden 2015 har bl.a. sygeplejersker og jordemødre gradvis fået en højere skalaløn på Færøerne end bioanalytikerne. Det skyldes bl.a. at disse grupper har konfliktet modsat bioanalytikerne. Derudover foregår forhandlingerne ikke samtidig som i Danmark. Det gør det vanskeligt at forudse, hvad rammen bliver for andre grupper.   

Det har fået Færøske Bioanalytikere til at stille krav om et ensartet niveau på grundlønsskalaen ved de igangværende forhandlinger om en ny overenskomst. Et krav som arbejdsgiver ikke ønsker at imødekomme.

Efter langvarige forhandlinger er parterne nu enedes om at sende bud efter Forligsmanden, der har indkaldt parterne til forhandlinger. Første møde blev afholdt d. 12. oktober 2021, og der planlægges nu med indkaldelse af alle medlemmer for at orientere om den alvorlige situation, der nu er ved at spidse til på Færøerne.

Mulig strejke på vej

"Det er en meget beklagelig udvikling, som vores bioanalytikere på Færøerne oplever. Arbejdsgiver virker ikke til at anerkende at bioanalytikere har samme ansvar, kompetencer og uddannelseslængde, som sygeplejersker og jordemødre," udtaler Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

"Og når arbejdsgiverne er helt afvisende, så understøtter det jo behovet for en konfliktoptrapning. Det bedste ville jo være for både patienter og sygehusvæsnet, at parterne finder fornuftige løsninger," fortsætter Martina Jürs, formand for dbio.

Lykkes det ikke at opnå enighed med Forligsmanden, er det muligt, at Færøske Bioanalytikere vælger at gå i strejke.

Færøske Bioanalytikere

De ca. 40 bioanalytikere, der er ansat på Færøerne, er medlemmer af Færøske Bioanalytikere, som er en selvstændig organisering under Danske Bioanalytikere.

Overenskomsten forhandles lokalt, men dbio inddrages ved uenigheder eller tvister. Medlemmerne på Færøerne betaler samme kontingent som alle danske medlemmer til dbio, hvoraf nogle af pengene sendes retur som tilskud til det lokale arbejde på Færøerne.

Ved konflikt er Færøske Bioanalytikere en del af dbio. Det vil sige, at bioanalytikere på Færøerne bidrager til en dansk konflikt og danske bioanalytikere bidrager til en færøsk konflikt

...

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk