Du får svar, som du spørger

Næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen skriver i månedens Frispark om sine eksperimenter med den kunstige intelligens ChatGPT, som hun oplever på mange måde gør hendes arbejde nemmere og bedre, men der er også ulemper, skriver hun.

Frispark
Skrevet af
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand
Frispark om AI

Illustration udarbejdet ved hjælp af ChatGPT/DALL·E

Jeg er vild med at forsøge mig med brugen af ChatGPT og forundret over, hvor godt resultatet kan blive, hvis man stiller den det rigtige spørgsmål.

Bioanalytikere kan anvende ChatGPT i fremtiden til at forbedre deres arbejdsprocesser på flere måder. For det første kan ChatGPT assistere med dataanalyse ved at tilbyde hurtig adgang til komplekse statistiske beregninger og fortolkning af resultater. Derudover kan AI hjælpe med at udarbejde rapporter og dokumentation, hvilket sparer tid og reducerer risikoen for menneskelige fejl. ChatGPT kan også bruges til kontinuerlig faglig udvikling ved at give bioanalytikere adgang til den nyeste forskning og svar på tekniske spørgsmål i realtid. Endelig kan ChatGPT forbedre patientkommunikation ved at skabe letforståelige forklaringer af laboratorieresultater, hvilket øger patienternes forståelse og tilfredshed.

Ovenstående tekst er skrevet af en ChatGPT, da jeg bad den om følgende: "Skriv en kort tekst om, hvordan bioanalytikere kan anvende ChatGPT i fremtiden."

Jeg synes faktisk, det er et ret fint svar. Men en ChatGPT kan selvfølgelig ikke svare bedre end det spørgsmål, den bliver stillet. Så det gælder om at spørge så præcist som muligt eller bede den uddybe en del af det svar, den allerede har givet dig. Er det så slut med at skrive tekster selv? Nej, men den kan jo være med til at hjælpe personer, som har sværere ved at formulere sig på skrift. Specielt når man kan indtale et spørgsmål til den og så få et skriftligt svar. Derudover kan det også spare tid, når den kan producere et udkast til en tekst eller et oplæg, som blot skal rettes til, ligesom den kan give et resumé af en tekst, hvilket kan give en bedre forståelse.

Jeg har lige set, at der kommer en ny version med endnu flere funktioner, så den bliver mere menneskelig. Med den nye version kan man samtale med den, så den kommer til at fungere mere som en assistent, man lige kan trække op af lommen og spørge til råds. Det tænker jeg, der kan være store perspektiver i – men der er selvfølgelig også farer og ulemper. Faktisk tror nogle af de anmeldere, der har prøvet den nye version, at man nærmest kan blive forelsket i sin chat-assistent og opfatte den som en partner i mere end en forstand. Så i min optik kan brugen af ChatGPT og andre nye teknologier også være med til at udfordre vores fællesskaber. Vi skal derfor huske at mødes fysisk – det giver gode relationer og skaber fællesskaber. Og vi har alle brug for at være en del af et fællesskab. Derfor kan vi f.eks. ikke lave alle møder online på Teams, heller ikke i dbio.

Har du lyst til at udforske brugen af ChatGPT, så kan du få hjælp til det via AOF online kurser, som er helt gratis for dig, der er medlem af dbio. Du kan finde kurserne på www.dbio.dk under medlemsfordele.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk