Diagnostisk samarbejdspartner: Kurset har allerede båret frugt i Aalborg

”Jeg havde ikke specielle forventninger til, at jeg ville få noget med hjem fra kurset i diagnostisk samarbejdspartner,som jeg kunne bruge direkte. Men det gjorde jeg,” fortæller Lisbeth Sloth, bioanalytiker på Aalborg Universitetshospital.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

lisbethsloth_web

Lisbeth Sloth er en af de bioanalytikere, som allerede fungerer som diagnostisk samarbejdspartner i et samarbejde med hospitalets lungemedicinske afdeling. Når kirurgerne skal afgøre, om en patient har
lungekræft, foretager de en såkaldt EBUS (se faktaboks).

Kirurgen udtager ved hjælp af en finnål cellemateriale fra lymfeknuderne, mens bioanalytikerne står parat på operationsstuen. Her har de et mikroskop til rådighed, hvor de lynhurtigt kan vurdere, om det udtagne materiale indeholder de lymfocytter, der skal til, for at materialet kan anvendes til
diagnosticering.

EBUS blev indført på Aalborg Universitetshospital i 2007, og Lisbeth Sloth har været en af de otte cytobioanalytikere, som udfører opgaven, i de sidste seks år.

Regnende ikke med lære noget

”Samarbejdet er meget velfungerende fra begge sider, så jeg havde ikke regnet med, at jeg ville lære noget, som jeg kunne bruge i den sammenhæng,” forklarer Lisbeth Sloth.

På kurset lærte deltagerne om, hvad der skal til for at få det gode samarbejde til at fungere; blandt andet et veldefineret fælles mål og fælles viden. Det satte tanker i gang.

”Jeg blev opmærksom på, at vi ikke altid får taget dialogen, og at jeg nogle gange ikke får videreformidlet min viden til lægerne. Vi fik nu snakket sammen om proceduren med det resultat, at prøverne bliver behandlet anderledes end før,” forklarer hun.

Indsigt i radiologernes verden

Som et led i kurset var hun også ude og observere i Radiologisk Afdeling og overværede blandt andet, hvordan de tager finnålsbiopsier. Besøget gav et godt indblik i de problemstillinger, radiologerne står med, men om det munder ud i et fælles projekt, er ikke afgjort.

”Vi vil gerne forsøge at kigge på, hvordan vi kan nedbringe antallet af uegnede finnålsprøver, men der er intet konkret endnu. Først skal vi afdække, om der overhovedet er et problem, og om vi kan
gøre en forskel. Det kræver tid at undersøge,” siger hun.

Selvom hun traditionelt har set laboratoriet som en serviceafdeling, kan hun godt se fordelen ved, at bioanalytikere i højere grad arbejder som diagnostiske samarbejdspartnere.

”Ja, jeg tror på det, hvis man forstår at formidle det ud. Vi skal synliggøre vores kompetencer og
dele den viden, vi alle sammen har. Og ikke kun til klinikerne, for det var sjovt at opleve på kurset, at vi faktisk vidste meget lidt om hinandens specialer. Det var en øjenåbner,” konstaterer Lisbeth Sloth.


Denne artikel er en del af et større

i fagbladet Danske Bioanalytikere maj 2015.

Foto: Helle Arensbak

HVAD ER EBUS?

​EBUS står for Endo-Bronkial-UltralydSkanning.

EBUS er en nyere teknik, hvor lægen kan undersøge bronkiesystemet indefra via et endoskop.

Samtidig med bronkoskopien kan de tage børsteprøver og sekret fra bronkierne og eventuelle biopsier til histologi fra intrapulmonale processer/
tumorer.

Oven i det kan de udtage celleprøver fra de lymfeknuder, som befinder sig i brystskillevæggen eller lungeroden.

Det sker ved, at den tynde, lange og bøjelige biopsinål indføres via endoskopets arbejdskanal.

Kilde: Aalborg Universitetshostpital

Særligt benyttede sider på dbio.dk