Dansk sundhedsteam skal hjælpe i kampen mod ebola i Vestafrika

Regeringen har besluttet at styrke den danske indsats mod ebola, der skal blandt andet udsendes et sundhedsteam. I Norge efterlyser man specifikt bioanalytikere.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

ebola_sl1

Det norske helsedirektorat efterlyser bioanalytikere i kampen mod Ebola i Vestafrika. Foto: European Commission DG ECHO

Ebolaepidemien i Vestafrika er endnu ikke under kontrol, derfor har den blandt andet den danske regering besluttet at styrke indsatsen.

”Fra dansk side har vi sat hurtigt og nu meget massivt ind for at inddæmme epidemien med en bredspektret indsats. Vi kan være med til at redde tusindvis af menneskeliv i Vestafrika og bidrage til at epidemien ikke kommer ud af kontrol, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og fortsætter:

”Vi vil derfor nu sende sundhedspersonale, lejr og træningsfaciliteter til de hårdest ramte lande for at hjælpe til med at håndtere den helt akutte situation. Vi yder samtidig et markant bidrag til den internationale indsats for at styrke de nationale sundhedssystemers ebolaberedskab”.

Helsedirektoratet i Norge efterlyser bioanalytikere

I Norge er man allerede ved at rekruttere til en lignende indsats. Det norske helsedirektorat, der minder om Sundhedsstyrelsen herhjemme, efterlyser konkret bioanalytikere.

”Vi har modtaget 250 henvendelser i alt, men vi har ikke sorteret dem efter kompetencer og profession endnu. Vi samarbejde med de britiske sundhedsmyndigheder, og de har sagt, at der er brug for flere bioanalytikere, siger Cecilie Daae, der er vicedirektør i Helsedirektoratet, til Bioingienøren.

Herhjemme har dbio – Danske Bioanalytikere været i kontakt med Sundhedsministeriet om mulig deltagelse af bioanalytikere på det danske sundhedsteam.

dbio arbejder for sikkerheden

”Som faglig organisation bestemmer vi naturligvis ikke, om medlemmerne vil påtage sig en sådan arbejdsopgave. Det må alene bero på frivillighed, og situationens alvor taget i betragtning, skal beslutningen træffes efter grundig overvejelse og på et informeret grundlag,” siger formand i dbio, Bert Asbild.

Han forklarer, at fagforeningens opgave er at sikre, at medlemmerne får de bedst mulige vilkår og det allerbedste sikkerhedsudsyr, hvis nogen skulle vælge at blive en del af den danske indsats i Vestafrika.

”dbio vil sørge for, at der er taget højde for, at bioanalytikere får det allerbedste sikkerhedsudstyr stillet til rådighed. At de er forsikrede på forsvarlig måde, at de får den korrekte behandling, hvis de smittes og at der er opbakning til jeres pårørende,” siger Bert Asbild.

Ifølge WHO er der pr. 12. oktober kendskab til 8.997 tilfælde fra de fire lande, heraf er 4.493 døde.

WHO vurderer, at der reelt er mange flere tilfælde og dødsfald, da deres opgørelser kun dækker de sygdomstilfælde der har været i kontakt med sundhedsvæsenet.

Blandt de rapporterede tilfælde har der været 427 tilfælde, her af 236 dødsfald, blandt sundhedspersonale.

Kilde: Statens Serum Institut

Danmark vil udsende et dansk sundhedsteam bestående af op til 25 personer som vil indgå i den internationale operation. Der vil være tale om sundheds- og laboratoriepersonale til ebolabehandlingsfaciliteter/laboratorier i Sierra Leone eller Liberia under ledelse af enten UK, FN eller USA, hvilket er under afklaring.

Sundhedsministeriet og Danske Regioner vil i samarbejde med Forsvarsministeriet rekruttere sundhedsfagligt personelbidrag fra den civile sundhedssektor til ebola-indsatsen.

Regeringen nedsætter en tværministeriel task force under ledelse af Udenrigsministeriet til at koordinere den samlede danske ebola-indsats.

Kilde: Udenrigsministeriet

Særligt benyttede sider på dbio.dk