Danmarks første klimaregion kom for sent i gang med den grønne omstilling

Region Nordjylland beskriver sig selv som Danmarks første KlimaRegion. Men titlen er forældet, og den afgående formand for klima- og miljøudvalget mener, at man er kommet for sent i gang med den grønne omstilling.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist. Tilføjet afsnit om artikelserien.
Engangsplast på hospital - affald

Brugen af engangsplast er en af de allerstørste poster i regionernes klimaregnskaber. Regionsrådet i Region Nordjylland ventes i december at vedtage en affaldsstrategi, hvor målet er, at man i 2025 skal genanvende 55 procent affaldet, mod i dag, hvor man anslår, at 18 procent genanvendes. Arkivfoto: Shutterstock

”Vi har ventet på, at målene kom til os, efter at man i Folketinget vedtog målsætningen om, at vi i Danmark skal have reduceret vores CO2-udslip med 70 procent i 2030. Men ellers må vi jo selv i gang,” siger Mads Thomsen (V), der har haft det politiske ansvar for klima- og miljø i Region Nordjylland i de seneste fire år.

Gennemgangen af Region Nordjyllands klimaregnskab og -plan viser, at regionen i dag har meget få konkrete mål for arbejdet med den grønne omstilling. Og man er kommet sent i gang, erkender den afgående formand, som har mødt et pres for klimahandling fra medarbejderne i regionen.

Mads Thomsen
"I bagklogskabens lys er vi ikke kommet tidligt nok i gang. Når vi har besøgt hospitalerne, har vi f.eks. også hørt fra de ansatte, ”hvorfor skal vi ikke sortere affaldet her, når vi gør det derhjemme,” siger Mads Thomsen, der er afgående formand for Klima- og miljøudvalget i Region Nordjylland.

”Man er vel aldrig tids nok. Og i bagklogskabens lys er vi ikke kommet tidligt nok i gang. Når vi har besøgt hospitalerne, har vi f.eks. også hørt fra de ansatte, ”hvorfor skal vi ikke sortere affaldet her, når vi gør det derhjemme”. Men der har ikke været nogle aftagere, og der er andre regler for erhverv. Men når det er sagt, så vil jeg gerne sige, at der er plads til forbedring. Vi er sent ude,” siger Mads Thomsen.

Arbejdet udestår stadig

Den afgående formand for Klima- og Miljøudvalget mener, at der er behov, at man gør det mere gennemskueligt og logisk, hvordan regionen belaster klimaet. Og hvilke mål man arbejder for at opnå. Et arbejde, der stadig udestår.

”Jeg havde sgu lidt ondt i maven sidste gang, jeg skulle holde tale om det her klimaregnskab for regionsrådet. For det er sgu lidt snyd den måde, vi opgør det på, når klimaregnskabet er baseret på kroner og ører. Det vil jo sige, at man for eksempel kan købe et forklæde af rigtig god kvalitet, som kan genanvendes, det vil så se skidt ud i regnskabet, men hvis vi køber noget billigt bras, så ser det godt ud i regnskabet,” siger Mads Thomsen, der selv har arbejdet med genbrug og genanvendelse som autoophugger.

Affaldsmål på vej

Regionsrådet i Region Nordjylland ventes i december at vedtage en affaldsstrategi, hvor målet er, at man i 2025 skal genanvende 55 procent affaldet, mod i dag, hvor man anslår, at 18 procent genanvendes.

”Jeg tror ikke, at det er realistisk. Derfor har jeg også spurgt ind til det. Jeg er nok farvet, som afgående politiker, men jeg er ikke sikker på, at man når målet, det forudsætter i hvert fald, at man køber det rigtige ind. Og hvis der brækker et hjul af en kontorstol, så reparerer man den i stedet for at købe en ny, selvom det måske er dyrere i arbejdstid,” siger den tidligere autoophugger og affaldsbehandler Mads Thomsen.

”Jeg vidste ikke, vi var Danmarks første klimaregion”

I 2010 indgik Region Nordjylland et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, som gav den nordjyske region titlen som ”Danmarks første KlimaRegion” sammen med et mål om at nedbringe CO2-udledningen med to procent hvert år indtil 2025. En titel som stadig fremgår af regionens hjemmeside og klimahandlingsplan. Men der er bare et problem, aftalen med naturfredningsforeningen blev opsagt i 2019.

”Jeg tænker, at det gået fint nok med at nedbringe CO2-udledningen, men helt ærligt, så vidste jeg ikke i 2017, da jeg blev formand for Klima- og miljøudvalget, at vi var Danmarks første klimaregion. Det er ikke sådan noget, der står på forsiden af avisen heroppe,” siger Mads Thomsen, der de seneste fire år har været formand for Klima- og Miljøudvalget i Region Nordjylland, men ikke blev genvalgt til regionsrådet i november.

Fortsættelse følger

Denne artikel er en del af en serie om regionernes klimaindsats. Regionerne driver hospitaler og sygehuse over hele landet, hvor de fleste bioanalytikere er ansat. 

Sundhedsvæsnets CO2-udledning anslås at udgøre seks procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.

 

Affaldssortering
Grøn omstilling

Særligt benyttede sider på dbio.dk