Bioanalytikere og dyrlæger på Island strejker

Medlemmer af Organisationen for akademikerne, der svarer til det danske FTF, har strejket i over en måned. Den islandske fagforening for bioanalytikere har været med hele vejen. I næste uge er der varslet generalstrejke.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist 

island_strejke1

Strejkestemning og forsamling i Reykjavik. Foto: BHM og Google Maps

Den 26. maj 2015 er der varslet generalstrejke i Island. Men allerede nu har flere faggrupper, heriblandt bioanalytikere, strejket i over en måned.

Det er   Organisationen for akademikere (BHM), som dækker 27 forskellige fagforeninger, der står bag strejken, som startede i april. Arbejdsnedlæggelsen har blandt andet påvirket hospitalsvæsnet og fødevareindustrien, skriver icenews.is.

I den nuværende strejke deltager 17 organisationer, heriblandt radiografer, dyrlæger, musikere og bioanalytikere.

100.000 mere i løn 

Den varslede generalstrejke ser ud til at blive meget omfattede, da omkring 40 procent af arbejdsstyrken forventes at nedlægge arbejdet ifølge icenews.is. Hovedkravet fra arbejdstagerne er ifølge Berlingske Business, at mindstelønnen bliver hævet med en tredjedel.

"Vi kræver, at de laveste lønninger i omegnen af 200.000 kronur per måned bliver hævet til 300.000 kronur per måned," siger Björn Snæbjörnsson, der er formand for fagforeningen SGS til Bloomberg ifølge Berlingske Business. Det svarer i danske kroner til en lønstigning fra cirka 10.000 til 15.000 kroner. 

​NML-kongressen afholdes som forventet d. 4-6. juni i Reykjavik, Island.

Særligt benyttede sider på dbio.dk