Anne Regitzes gode idé giver hurtigere diagnoser

På Roskilde Sygehus har en afdelingsbioanalytiker fundet en ny måde at bruge Proficiency-software på, som giver hurtigere diagnoser. Blandt andet fik en ung dreng stillet en sjælden diagnose, Chediak-Higashi syndrom.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 

Anne-Regitze_web_IMG_5411
Afdelingsbioanalytiker Anne Regitze Reumert fik den gode idé at bruge Cellavision Proficiency til at sende cellebilleder direkte til patologiafdelingen. Foto: Henrik Frydkjær.

På mange afdelinger bruges Cellavision Proficiency som en software til uddannelse og kompetenceudvikling i kendskabet til cellemorfologi. Det bruger afdelingsbioanalytiker Anne Regitze Reumert også programmet til. Men så fik hun en god idé til, hvordan det også kunne bruges.

”Jeg tænkte: ’Hov, jeg kunne jo også bare sende patologerne linket, så har de cellebillederne med det samme’,” siger Anne Regitze Reumert fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Chediak-Higashi_web_uden-billedtekst
Figur 1. Neutrofil granulocyt (a), eosinofil granulocyt (b) og lymfocyt (c) farvet med May-Grünwald-Giemsa. Cellerne er fra patienten diagnosticeret med Chediak-Higashi syndrom (CHS). Cellerne viser de for syndromet karakteristiske konfluerende granula i de neutrofile granulocytter og eosinofile granulocytter. I lymfocytterne ses ligeledes karakteristisk opklaring i cytoplasmaet. Billederne er fra Cellavision DM96, Klinisk Biokemisk Afdeling, Roskilde Sygehus.

Et klik med musen

Tidligere, hvis bioanalytikerne fandt celler, de ikke umiddelbart kunne tyde, tog de cellepræparatet i hånden og gik over til patologiafdelingen med det. Nu klares det med et klik på computermusen.

Det har medført, at afdelingen hurtigere kan stille diagnoser; også sjældne sygdomme som i tilfældet med en 15-årig dreng, der fik stillet diagnosen Chediak-Higashi syndrom. Han havde gennem cirka to år gået til kontrol og behandling på Dermatologisk Ambulatorium, men man kunne ikke stille en diagnose.

Ved hjælp af Cellavision Proficiency kunne Anne Regitze Reumert på få sekunder sende billederne af de usædvanlige celler over til patologiafdelingen. Her genkendte patolog Bodil Laub Petersen cellerne som Chediak-Higashi. Derefter blev Rigshospitalet kontaktet, som stillede den genetiske diagnose på den uhyre sjældne sygdom.

Drengen er nu i behandling og er i skrivende stund indstillet til en knoglemarvstransplantation.

Læs mere om den gode idé i Fagbladet 04/2016, side 16-19.

Se også

om drengen med den sjældne sygdom, Chediak-Higashi syndrom.  

HÆMATOLOGISK AFD., ROSKILDE SYGEHUS

​I oktober 2013 blev Roskilde Sygehus godkendt af Sundhedsstyrelsen til behandling af akutte leukæmier.

Det hæmatologiske speciale i Region Sjælland har siden 2013 været samlet på Hæmatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus, hvor afdelingen siden 2011 har hjemtaget alle regionsfunktioner fra Region Hovedstaden.

Afdelingen i Roskilde varetager diagnostik, behandling og opfølgning for alle patienter i regionen, et optageområde på 820.000.

Hæmatologisk sengeafsnit har 30 sengepladser og ca. 10.000 sengedage årligt.

Særligt benyttede sider på dbio.dk