Blodprøver og undersøgelser på børn

Det kræver noget særligt at tage blodprøver og lave undersøgelser på børn. Her kan du se eksempler på, hvordan bioanalytikere arbejder for at give børn en god oplevelse, når de får taget blodprøver eller lavet undersøgelser. Og der er masser af tips og viden at hente.

Bioanalytikere uddannes i at gøre børn trygge

17 bioanalytikere i Kolding er uddannet som børnespecialister gennem et 3-dages kommunikationskursus i de pædagogiske principper i One Voice. 

Indvielse af blodprøverum til børn Kolding

Skattekort, vandmænd og skildpadder på Holbæk Sygehus

Et særligt blodprøvetagningsrum på Holbæk Sygehus skal give børn en tryg oplevelse, når de får taget en blodprøve. 

Nyt blodtagningsrum med skattekort, vandmænd og skildpadder på væggene på Holbæk Sygehus skal give børn en tryg oplevelse, når de får taget en blodprøve.

En and skal fjerne børns hospitalsskræk i Odense

Et interaktivt tegneserieunivers ”HC And” fortæller børnene om undersøgelser, behandlinger og diagnoser. Set med barneøjne og uden fagudtryk.

hcand1

Blodprøvetrolden Rumle

Med en app og en pjece kan børn lege sig til en mere tryg oplevelse, når de skal have taget en blodprøve. Børnevenlige lokaler og uddannelse af bioanalytikere indgår også i projektet.    

Rumle

Nuklearmedicin i børnehøjde

Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-center på Aarhus Universitetshospital har udarbejdet tre billedplancher, som forklarer nyreundersøgelser for mindre børn. 

nuklear_bamse

Harvey’s Gang: Børn på besøg i laboratoriet

Hospitaler i England og Irland lader syge børn komme på besøg i laboratoriet som ”trainee scientist” – praktikant – for en dag. Her ser de, hvad der sker med deres blod, når det bliver testet.

Harvey's gang

Forældre nudges til at forberede børn på blodprøvetagning

Når forældre har bestilt tid til blodprøvetagning til deres barn, får de en sms, som bekræfter den bookede tid og linker til en digital pjece. Pjecen kan hjælpe dem med at forberede barnet. 

Mobiltelefon sms

Bioanalytikerne har lært at give lattergas

Tre bioanalytikere på Rigshospitalet er blevet uddannet i at give lægeordineret lattergas og at give børn en god oplevelse, selvom de er bange for at blive stukket.

Sabri er tryg ved at få lagt venflon

Med en fantasirejse og lattergas mærker Sabri ikke smerten

Bioanalytiker Maria Zahrah har arbejdet i blodprøvetagningen i 11 år og har nu også lært at give lattergas til de børn, som er meget bange for at få taget en blodprøve. Det prøvede syriske Sabri, og han mærkede slet ikke smerten.

Maria Zahrah giver lattergas til Sabri

Barn og forældre i centrum ved blodprøvetagning

Bioanalytikere i Hjørring og Frederikshavn har udarbejdet en pjece, der forbereder forældre, når deres barn skal have taget en blodprøve. Derudover har de gennemgået deres egne rutiner, så alle undgår dårlige oplevelser.

Mere ro og overskud til blodprøvetagning

Norske tips til blodprøvetagning af børn

Hvad gør du, når barnet er bange for at få taget en blodprøve? Denne faglige artikel fra Norge kommer omkring alle de spørgsmål og dilemmaer, der kan opstå i forbindelse med blodprøvetagning på børn. Den bygger på forskning og giver konkrete anvisninger til praksis.

Giv barnet gode erfaringer med at få taget en blodprøve

Maria og bioanalytikeren

Maria er hovedpersonen i tre illustrerede børnebøger, som fortæller børn, hvad der sker, når de skal have taget en blodprøve eller lavet undersøgelser. Find bøgerne her. 

Udklip_mariahoslaegen

Sådan bliver børn helt klar til blodprøven

Bioanalytiker Julie M. Williams har udviklet tre gode råd til forældre, hvis børn skal have taget en blodprøve i børnenes blodprøveambulatorium på Rigshospitalet. Udfordringen er at få informeret alle familier om, hvad der anbefales at gøre for børnene, før blodprøven tages.

Tre gode råd for blodprøven

Traumer set med barnets øjne

"Traumer set med barnets øjne" er en lettilgængelig håndbog, der giver konkrete redskaber til, hvordan professionelle, forældre og andre omsorgspersoner kan støtte børn gennem smertefulde oplevelser. "En bibel" siger bioanalytiker Miaamalie Sandgreen Jensen, som anbefaler bogen til alle, der arbejder med børn.

Traumer set med barnets øjne

Særligt benyttede sider på dbio.dk