Fagbladet nr. 6 2020

Nu bliver I hørt og set – tro mig!

Sikke nogle hektiske måneder! Præcis hvor hektiske kan I endnu engang blive bekræftet i, når I læser dette nummer af fagbladet. Her bringer vi forskellige vidnesbyrd fra den undtagelsestilstand, hele vores samfund og sundhedsvæsen har befundet sig i siden 12. marts. Heldigvis er der for vores fag og faggruppe også kommet noget godt ud af disse måneder; diagnostikken er nemlig kommet i politisk fokus. På høje tid!

Nu er I så i fuld fart på vej tilbage til noget, der i det mindste ligner normal drift. Det bliver heller ikke nogen skovtur, ved jeg; nu afvikles der ventelister, samtidig med at mange af jer skubber store pukler af ferie og afspadsering foran jer. Og indenfor især klinisk mikrobiologi, men også for andre specialer, vil Covid-19 stadig sætte sit kraftige præg på jeres arbejdsbelastning i lang tid fremover. Flere af jer er godt og grundigt slidte, og nogle af jer har delt jeres frustrationer på Facebook eller er gået til medierne. Godt for det!

For som I heldigvis også kan læse på disse sider, er det trods alt ikke gået totalt hen over hovedet på hverken pressen eller politikerne, hvilken kæmpe indsats I har ydet og stadig yder. Det er jo helt vildt, hvordan en ellers på alle måder beklagelig sundhedskrise endelig har sat spotlys på, hvad det er, vi beskæftiger os med, og hvilken betydning vores arbejde har i et sundhedsvæsen - pandemi eller ej.

Den opmærksomhed og politiske vilje til at agere er ikke kommet af sig selv; der har været tale om et stærkt samarbejde mellem alle led af dbio. I og jeres tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, jeres ledere og de fem dbio-regionsformænd har heldigvis løbende meldt tilbage til dbio og fortalt, hvad I gør for at tackle udfordringerne derude. Det har gjort os i stand til også fra centralt hold at forsøge at følge op på sagen. I nogle tilfælde har I som sagt selv haft kontakt til både lokale politikere og medier og har stillet op i spalterne og på skærmen. Andre gange har vi. I efterhånden rigtig mange tilfælde ringer journalisterne nu selv. Og vigtigst af alt – og det er jo dét, synlighed skal bruges til! – har heller ikke sundhedsministeren eller Danske Regioner kunnet ignorere beskeden. Tro mig; Magnus Heunicke, Stephanie Lose og alle de øvrige formænd for regionerne ved nu, hvad en bioanalytiker er for en størrelse og specielt, hvorfor de ikke bør glemme det igen lige med det samme. Vi vil også fremover sørge for, at de husker det.

Men nu er det sommerferien, I bør fokusere på. Jeg håber virkelig, at bemandingskabalen kan gå op, så I alle kan få ladet batterierne op hen over sommeren. Det har I hårdt brug for; denne virus er endnu ikke et lukket kapitel.

Heldigvis er der for vores fag og faggruppe også kommet noget godt ud af disse måneder; diagnostikken er nemlig kommet i politisk fokus. På høje tid!
...

Af Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk