Fagbladet nr. 3 2021

Det barskeste år i kvindes minde

Så passerede vi forbi årsdagen for den historiske første nedlukning af det danske samfundsliv. Mens andre gik hjem eller bare skruede ned for blusset, betød ”den nye corona-virus” til gengæld lige præcist det modsatte på hele laboratorieområdet. For bioanalytikerfaget har de seneste 12-13 måneder været det kollektivt mest udfordrende år nogensinde, på rigtig mange forskellige måder. Fagligt, psykisk og socialt. Det har I løbende kunnet læse om her i fagbladet.

Som faglig organisation har vi alle lagt os i selen for at sikre, at I ikke er blevet udsat for alt for urimelige vilkår undervejs. Regionsformændene, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og ikke mindst jeres ledere: Vi har alle sammen stillet krav om opnormeringer og overholdelse af gældende aftaler. Det – ved de fleste af jer – har undertiden været svært. Vi har også sammen med jer anvendt muligheden for at skabe synlighed og anerkendelse omkring vores fag, som desværre stadig har det med at gå under radaren, hvis vi ikke hele tiden gør en indsats. Som artiklen fra Klinisk Biokemisk Afdeling i Holbæk i dette nummer afdækker, har det nogle steder desværre været en forgæves kamp at få anerkendelse af en ekstraordinær arbejdsindsats vekslet om til lønbonus. Det er lodret urimeligt, og vi vil ikke acceptere, at den slags krav bare ender der. Der er mange flere coronakampe, der skal udkæmpes!

En anden vigtig kamp handler om, at vi skal være flere; det burde efterhånden være indlysende for de fleste sundhedspolitikere, at der – både med og uden en pandemi – er for få bioanalytikere. Og med de store, erfarne årgange på vej på pension, bliver situationen kun værre. Sidste år fik vi ganske vist et beskedent større optag på de eksisterende uddannelser. Der arbejdes fra flere sider på, at pladserne gøres permanente og også øges. Vi lægger desuden kræfter i at sikre uddannelsespladser i Nordjylland og i at få en merituddannelse på banen. Den vil bl.a. kunne sluse de mange ledige molekylærbiologer ind i vakante bioanalytikerstillinger på sygehuslaboratorierne. Det giver både god samfunds- og sundhedsfaglig mening. Men jeg må blankt indrømme. Det er ikke en nem opgave.

Nej, vi er så langt fra lukket ned, arbejdsmæssigt. Tværtimod. Og med vaccineudrulningen godt i gang, bliver vi nødt til at holde fast i, at vi bevæger os mod mere normale tider - ikke bare på arbejdspladsen, men også i vores familie- og fritidsliv.

For bioanalytikerfaget har de seneste 12-13 måneder været det kollektivt mest udfordrende år nogensinde. Fagligt, psykisk og socialt.
...

Af Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk