Fagbladet nr. 3 2020

COVID-19 er bioanalytikerbusiness as usual

Corona-udbruddet har skabt voldsom bekymring i hele verden, og ingen ved endnu, om vi vitterligt står overfor en ny pandemi. Myndighederne opdaterer løbende trusselsbilledet, og medierne dækker udviklingen med skrækblandet fascination. På dbio’s hjemmeside har vi forsøgt at holde jer underrettet om, hvad udbredelsen konkret betyder for især jer, der arbejder inden for mikrobiologien.

Jeg er heldigvis helt tryg ved at kunne konstatere: Analyser for den virus, vi nu kender som COVID-19, er bare endnu en bioanalytiker-opgave. Indenfor mikrobiologien går man som bekendt altid ud fra, at en prøve kan være smittefarlig og tager derfor de fornødne forholdsregler. I har styr på det!

Men med den officielle inddæmningsstrategi er det til gengæld godt at have fået afklaret, at I – naturligvis – får fuld løn, hvis nogen af jer skulle komme i hjemmekarantæne. Reglerne gælder alle ansatte på statens arbejdspladser, på sygehusene og hos de praktiserende læger, og udmeldingen blev ekstra aktuel, da netop en ansat på Aarhus Universitetshospital var konstateret COVID-19- positiv og en række af vedkommendes kolleger blev sat i karantæne.

Jeg må indrømme, at jeg personligt ikke er specielt nervøs. Omkring 900 personer dør hvert år af influenza, uden at pressen slår flikflak af den grund. Symptomerne ved COVID-19 synes i de fleste tilfælde at være forholdsvis harmløse, og dødeligheden er heller ikke alarmerende.

Alligevel gør det indtryk på mig, når Sundhedsstyrelsen nu, her de første dage af marts, fraråder rejser til det nordlige Italien, hvor smittebilledet pt forekommer ret kaotisk. Og lige præcis mens dette skrives, lyder det ydermere fra Sundhedsstyrelsen, at sundhedspersonale, der har direkte patientkontakt og for nyligt har været i Norditalien eller de øvrige risikoområder, skal blive hjemme fra arbejdet i to uger. Det er for ikke at udsætte sårbare ældre og andre med et skrøbeligt helbred for eventuel smitte. For dem er COVID-19 muligvis bare endnu en influenza; men den kan være dødelig.

Indtil videre forløber smitteudviklingen heldigvis ret udramatisk herhjemme. Men det bør nok ikke forlede os til at sænker paraderne for tidligt. Det handler derfor om at holde balancen. Mellem at tage passende forholdsregler - og tage det roligt.

Og jer, der i disse uger og måneder arbejder med at analysere patientprøver for den nyeste Corona-virus; I gør først og fremmest bare dét, I er uddannet til. Og det kan vi alle have tillid til, at I gør godt.

Det handler om at holde balancen. Mellem at tage passende forholdsregler – og tage det roligt
...

Af Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk