Fagbladet nr. 3 2015

Statens og KL ́s forlig kan vi godt kan være bekendt!

Vi gik sidste år ind i OK-processen med løftet om at ville sikre jeres realløn. Som minimum. Dengang så samfundsøkonomien og arbejdsgivernes – samt Finansministerens! – imødekommenhed unægteligt noget anderledes ud. Nu går det heldigvis bedre i Danmark, der bliver snart udskrevet folketingsvalg, og ingen har trang til at få flere hundrede tusinder offent- ligt ansatte vælgere på hverken nakken eller barrikaderne. Vi kan derfor allerede nu forudsige, på baggrund af forhandlingsresultaterne i kommunerne og staten, at I efter alt at dømme kommer til at opleve en realløns- FREMGANG de kommende tre år også på det regionale område. Ikke mindst når den meget lave inflation tælles med. Resultatet for regioner- ne, hvor bioanalytikere hovedsageligt er ansat, kommer dog først i hus efter deadline på dette nummer af fagbladet.

Det foreløbige OK-resultat lyder på 5,4-5,8 procent mere på lønnen ind- til 2018, men den samlede aftale, med alle elementer, kommer op på 6 procent. Det kan vi faktisk godt være bekendt!

Men vi har også måttet kæmpe og argumentere nogle mere midlertidige løsninger på plads. Det betyder, at de helt store udfordringer omkring arbejdstid, psykisk arbejdsmiljø(stress) og hele tillidsrepræsentant- og Med -systemet for eksempel afdækkes og analysereres i såkaldte ”periodeprojekter”: Det skal give et mere konkret afsæt for at forhandle i 2018.

Særligt glad er jeg for aftalens ekstra uges barsel til ikke bare fædre, men også til medmødre og adoptanter. Der er også sat penge af til at løfte ufaglærte uddannelsesmæssigt, ligesom fyrede kan få bevilget op til 10.000 kr. til fx videreuddannelse, så de kan komme videre i arbejdslivet. Og så er fleksjob-ordningen blevet indføjet i overenskomstens sociale kapitel. Det er alt sammen gode, socialt ansvarlige takter.

Men! Jeg har naturligvis også et noget irriteret OK-hjertesuk; reguleringsordningen er for offentligt ansatte blevet forringet. Det er den, der med 80 procent sikrer vores lønniveau, når de privatansatte ”stikker af”, lønmæssigt. Og vice versa. Fremover bliver VORES løn nu nedreguleret med hele 100 procent, hvis de offentlige lønstigninger er højere end de private. Finansminister Corydon kalder det et ”privatlønsværn”. Jeg kunne fristes til at omdøbe det til et ”mandelønsværn”. Det tiltag vil i alt fald endnu engang forfordele de mange dygtige, travle og højproduktive medarbejdere i de store kvindedominerede fag i sundhedssektoren.

Men alt i alt er jeg stolt af at kunne konstatere, at Forhandlingsfællesskabet, i den grad, har bestået sin første prøve. Næste test bliver de regionale forhandlinger lige om lidt – men forhåbentlig er de også faldet på plads, når I læser dette. 

Af Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk