Fagbladet nr. 2 2016

Inklusion kan også være en udfordring for arbejdsmiljøet

Politisk set vil dette forår – om alt går, som det helst skal – være præget af intense og forhåbentligt konstruktive forhandlinger mellem de tre parter: fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen. Og der er ingen tvivl om, at hele situationen omkring de mange asylansøgere og immigranter, der kommer til Danmark i disse år, vil være et af de helt store dagsordenspunkter.

De såkaldte trepartsforhandlinger er en stadigt tilbagevendende begivenhed på det danske arbejdsmarked og har til formål at adressere en række samfundsproblemer, som hverken regering, Folketinget eller arbejdsmarkedets parter kan løse hver især. Det er ikke altid det lykkes bare at blive enige om dagsordenen. Fra regeringen Løkke-Rasmussen er det meldt ud, at de kommer til forhandlingsbordet med ønsker om at forbedre landets konkurrenceevne, reformer af uddannelserne, tiltag, der skal få folk på offentlig forsørgelse hurtigere i job – og herunder altså også de nytilkomne.

Det er naturligvis en samfundsopgave, som vi i Danske Bioanalytikere heller ikke kan sidde overhørig. Vi går ind for et rummeligt arbejdsmarked, hvor der gøres plads til medarbejdere, der ikke i udgangspunktet har samtlige de kvalifikationer, der skal til. Der er allerede tilbage i 2006 indgået aftaler om oplærings- og integrationsstillinger, hvortil der også er koblet krav om mindst 20 pct. oplæring, uddannelse eller sprogundervisning som en del af stillingen, og vi må formode, at det er denne stillingskategori, der vil blive benyttet i højere grad.

Men det rummelige arbejdsmarked kan have nogle omkostninger, som vi ikke er blinde for. Når en arbejdsplads skal inkludere medarbejdere, der endnu ikke er på fuld omdrejningshøjde, skal de medarbejdere, der er ansat på almindelige vilkår, yde en ekstra indsats. En indsats, der lægges oveni en hverdag, hvor der des- værre ikke længere er mange ubesatte øjeblikke at gøre godt med. Selvfølgelig skal vi hjælpe en kollega, der ikke helt mestrer sproget eller de faglige procedurer; derfor har vi også fokus på, at arbejdsmiljø skal understøttes i takt med, at vi får nye kollegaer. De skal være en ekstra ressource, så integrationen bidrager i en presset offentlig sektor.

I dbio vil vi derfor via Forhandlingsfællesskabet kræve af de øvrige parter, at man ikke glemmer arbejdsmiljøet, men tværtimod retter fokus aktivt imod det. Skal inklusion og integration lykkes, gøres det bedst via gode, stabile og robuste arbejdspladser. Det tror jeg på. 

Af Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk