Fagbladet nr. 10 2015

Et laboratorium på hjul er en verdensbegivenhed

Genial. Intet mindre vil jeg kalde den nye laboratoriebus, som med bioanalytikere og sygeplejerske ombord nu ruller ud fra Køge Sygehus og analyserer blodprøver og ekg på svage ældre og kronikere. På stedet. Altså lige der, hvor patienten bor. Tænk på, hvad det betyder for den dårligt gående ældre, som nu i ro og mag kan få målt sin hjerterytme, uden at skulle transporteres med taxa frem og tilbage til sygehuset. Eller kronikeren, som har brug for hyppige målinger for at monitorere sin sygdom, og som måske kan undgå en indlæggelse, når bioanalytikerne fra bussen har været der.

2.500 genindlæggelser om året, og det alene i Region Hovedstaden, lød en forsidenyhed i pressen i den forgangne weekend. Og tallet for patienter, der lige når at ramme den hjemlige seng, før de igen ryger afsted til sygehuset, er endda stigende. Tænk hvis blot halvdelen – eller en fjerdedel kunne spares for den belastende tur-retur, når de i stedet monitoreres derhjemme! Det vil da være noget der batter, også i sundhedsvæsenets trængte økonomi.

Buskonceptet passer desuden rigtigt godt ind i Danske Bioanalytikeres strategi ”Borgernær Bioanalytiker”, hvor vi argumenterer for de fordele, det giver at flytte diagnosticeringen tættere på borgerne.

Konsulentfirmaet Implement har udført en undersøgelse for dbio, hvor konklusionen da også er, at sundhedsvæsenet kan spare et sted mellem 215 og 650 mio. kroner, hvis diagnosticering flyttes ud tæt på borgerne fx ved laboratoriebusser, mobile bioanalytikere eller diagnostiske teams.

Det ligner i mine øjne guld, der er lige til at samle op. Hvis regioner og kommuner altså kan se ud over den traditionelle kassetænkning og reelt ønsker at leve op til deres egne strategier om det borgernære sundhedsvæsen.

Min eneste bekymring er, at et rutinepræget sundhedsvæsen gør, som de plejer og glemmer at benytte muligheden for at sende en bus ud til patienten. Det skal selvfølgelig lige løbes i gang, og jeg erkender, at det er en udfordring at forandre rutiner i en travl hverdag.

Men genialt det er det, og jeg vil gentage, bussens idemand og initiativtager overlæge i Køge, Pierre Bouchelouches ord på pressemødet, hvor bussen blev lanceret: ”Jeg håber, den bliver lige så populær som hjem-is bilen”.

Som i øvrigt, så vidt jeg ved, er landsdækkende!  

Af Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk