Fagbladet nr. 1 2017

Det syge uvæsen skal ikke være et ”vilkår”

Der er et stort problem, når den sektor, hvis opgave det er at tage hånd om sam- fundets syge og svage, selv er ansvarlig for at udløse sygdom hos de ansatte. Stress, angst, depression, hjerteproblemer. Ondt i maven. Generel lede ved at møde på job.

Som det fremgår af artiklerne her i bladet fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, er tempoet over de seneste år blevet så oppisket, at Arbejdstilsynet har sagt stop! Ledelsen må gå forrest for at løse problemet, men hvis løsningerne skal være holdbare, må de findes i et samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

Der er ikke tale om et isoleret tilfælde. Som tidligere arbejdsmiljørepræsentant genkender jeg de udfordringer, der er derude. Ofte møder vi desværre den påstand, at travlhed bare er et ”vilkår” i dagens sundhedsvæsen. Og desværre har vi som solidariske kolleger ofte en tendens til at rubbe neglene ekstra meget, så der - lige meget hvad - altid er ”klart bord klokken 15”, sådan som tillids- repræsentanten fra Esbjerg siger.

Heldigvis er Arbejdstilsynet ikke med på, at et dårligt arbejdsmiljø er noget, vi skal acceptere. Der er også blevet uddelt påbud på andre sygehuse. Og i begyndelsen af december blev offentlighed og politikere for alvor rusket ud af uvidenheden, da en prominent fødselsoverlæge på Rigshospitalet sagde sit job op. Han – der ellers har været med til at hjælpe superprivilegerede, royale babyer til verden – kan ikke længere stå inde for kvaliteten af den hjælp, der generelt gives til fødende kvinder på landets førende hospital. Samme efterretnin- ger lød efterfølgende fra andre store fødeafdelinger.

Vi ved godt, hvad der er galt; som også regionsformand Bent Hansen og de øvrige fire regionsformænd gav udtryk for i et samlet opråb en uges tid senere, så er der efterhånden rationaliseret helt i bund ude på sygehusene. De to procents effektiviseringer, der har været det politiske krav til sundhedsvæsnet i en lang årrække – og som de ansatte i dén grad har bidraget til at realisere - giver nu bagslag. Flere ansatte går ned. Flere fejl opstår, og mange føler at de løser deres opgaver under ringere vilkår. ”Mere sundhed for pengene”? Nej, det tror jeg faktisk ikke!

Nu må Christiansborg og alle andre med ansvar og beslutningskraft forstå, at vi ikke skal bevæge os længere ned ad den blinde effektiviseringsvej. Og vi må holde hinanden fast på at få sagt tydeligt og tidligt fra, når ”vilkåret” er direkte i modstrid med vores opgave; at levere laboratorieydelser af højeste kvalitet.

De to procents effektiviseringer, der har været det politiske krav til sundhedsvæsnet i en lang årrække giver nu bagslag.
...

Af Katja Wienmann Bramm, næstformand i Danske Bioanalytikere

Fagbladet nr. 1 2017

Særligt benyttede sider på dbio.dk