Fagblad nr. 8 2012

Lad os styrke sundhedssektoren med tillid og indflydelse

Så er det nu, hvis I vil være med til at forme den overenskomst, vi i dbio sammen med Sundhedskartellet skal forhandle hjem med arbejdsgiverne hen over vinteren. Som det fremgår af interviewet med mig i dette nummer af bladet, er der en række temaer på dagsordnen, som tillidsrepræsentanter i organisationerne allerede har udvalgt til yderligere diskussion. Lønnen er stadig det helt konkrete emne. Denne gang vil vi imidlertid også forsøge at forpligte arbejdsgiverne på – sammen med os – at være med til at nyskabe en sundhedssektor baseret på tillid og indflydelse – reel medarbejderindflydelse. Både på udformningen af eget arbejdsliv og på de strategiske beslutninger, der tages længere oppe i systemet.

Efter mange år med stigende produktivitetskrav, udmattende strukturændringer og en mere end 20-årig tradition for New Public Management – med målinger, kontrol og meget stram budgetstyring – kan begge dele, tillid og indflydelse, ligge på et meget overskueligt sted.

Vi tror imidlertid stærkt på, at det er her, guldet skal findes i fremtiden. I en moderne erhvervsvirksomhed bidrager medarbejdere og mellemledere til at tage vigtige beslutninger – ja, til selve den forudgående innovation, som alle udråber som selve Columbusægget, når det gælder de næste årtiers demografiske og økonomiske udfordringer.

Gode ledere ved, at det er tåbeligt at tromle beslutninger hen over hovedet på medarbejderne. Når det nu er dem, der skal bære forandringer igennem, er det helt afgørende at have fodfolket på sin side. At have hørt deres forslag, indvendinger og sikret sig deres opbakning til den bedst mulige strategi. Og i det mindste forstå, hvorfor medarbejderne evt. finder en løsning uigennemtænkt eller uholdbar. Det fordrer tillid fra ledelserne på sygehusene at inddrage medarbejderrepræsentanter og give fx ledende bioanalytikere det albuerum, der skal til for at udøve egentlig ledelse på afdelingsplan.

Men der er netop penge i tillid. Mange undersøgelser har igennem tidens løb peget på, at jo mere indflydelse en person har på sit arbejdsliv, jo mere arbejdsglæde og jo højere produktivitet; målt i antallet af sygefraværsdage fx. Tillid og indflydelse fra ledelsens side kan ved forhandlingsbordet veksles om til engagement, initiativ og lavere fravær hos medarbejderne.

Det er ikke bare win-win. Men win-win-win, da også borgerne – som patienter og pårørende – kommer til at nyde godt af en sundhedssektor, hvor medarbejderne føler sig værdsat, hørt og aktivt bidragende.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Fagblad nr. 8 2012

Særligt benyttede sider på dbio.dk