Fagblad nr. 8 2010

Science fiktion

Velkommen til mikroskopitoriet på halvanden sal, langt ude. Ja, sådan burde adressen på helseklinikken Living Academy i Hørsholm egentlig lyde, for indehaveren og hendes norske samarbejdspartner, ”mikroskopisten” med den imponerende række alternative uddannelser, forekommer at husere i et regulært parallelunivers i forhold til den håndgribelige verden. Med deres helt særlige blodanalyse – foretaget på et mikroskop, som den norske dame forsøger at bilde os ind, ikke findes i Danmark – markedsførte de indtil for ganske nylig en diagnosemetode, der angiveligt i løbet af nul-komma-fem kan afgøre, hvilken kost man bør undgå for at slippe af med alle mulige lidelser og sygdomme. Formålet var ifølge firmaets hjemmeside at sikre, at blodet ikke blev ”klistret”.

Ak, ja. Egentlig burde man bare afvise galskaben som endnu et af helsebranchens obskure tiltag i stil med auramassage, irisanalyse, lykkestensterapi, og hvad har vi. Men det er sørme svært, når analysen i omtalen smykker sig med fup-faglige fjer og forsøger at overbevise om indgående kendskab til blodets sammensætning, blodcellernes struktur og egenskaber. Og når så hele to dameblade aldeles ukritisk hopper på limpinden og foretager en afprøvning af analysen, så må der i faglighedens navn reageres.

I har måske fulgt dækningen af historien på Danske Bioanalytikeres hjemmeside før sommerferien, men i dette nummer af fagbladet får I sagen i hele sin sammenhæng – sammen med den afslutning, at Sundhedsstyrelsen har gjort firmaet opmærksom på, at det ikke er lovligt at markedsføre sundhedsydelser, der ikke findes dokumentation for.

Living Academy fjernede dog allerede efter fagbladets første henvendelse omtalen af blodanalysen fra sin hjemmeside. Det var Mette Thomsen, regionsformand for dbio-Midtjylland, der tilfældigt faldt over artiklen i Alt for Damerne i juni. Hun blev naturligvis stiktosset. Det ved jeg, at mange andre bioanalytikere også er blevet. Har udbyderne virkelig forestillet sig, at de uden konsekvenser kunne pludre løs på deres hjemmesider – og i de mails, som fagbladet har modtaget fra dem – om et fagområde, de så åbenlyst ikke har den fjerneste forstand på?

Vi håber i det mindste, at vores henvendelser og journalistik har fået dem ”beamet” ned i en mere jordnær dimension, hvor faglig evidens faktisk har værdi. Man kan have sine tvivl. Men historiens udfald viser i alt fald, at det dog nytter overfor offentligheden at skride ind.

Af Bert Asbild,
Formand for
Danske Bioanalytikere

Fagblad nr. 8 2010

Særligt benyttede sider på dbio.dk