Fagblad nr. 6 2009

Blodprøvetagning skal udgå fra laboratoriet

I sidste måned truede minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel
Nielsen, med, at hans ministerium vil tage affære, hvis der ikke snart kommer fart under omfordelingen af visse opgaver i sundhedsvæsenet. Overflytning af særlige funktioner og ansvar fra én faggruppe til en anden er nemlig blevet et mantra, når eksperter, politikere og embedsmænd skal komme med bud på, hvordan vi løser det altoverskyggende bemandingsproblem på sygehusene. Det nye er, at det ikke længere blot skal ske som lokale initiativer, men at kravene også kan komme ovenfra.

Måske har I allerede på jeres laboratorium været nødsaget til at ansætte
medarbejdere uden en bioanalytikeruddannelse - typisk til at tage blodprøver eller EKG ́er. Jeg tror i så fald på, at I betragter og behandler dem som gode kolleger. I nogle regioner, på nogle klinisk biokemiske afdelinger, er man imidlertid helt oppe på 16 procent ansatte fra andre faggrupper. Derfor er der nogle, der mener, at hele blodprøvetagningen sådan set sagtens kunne varetages af andre end bioanalytikere. Forkert!

Det vil helt sikkert svække kvaliteten af analysearbejdet, hvis prøvetagningen glider ud af bioanalytikernes kompetente hænder; undersøgelser har vist, at to tredjedele af alle analysefejl kan føres tilbage til præanalytiske forhold. Det siger sig selv, at der vil forekomme flere fejl, hvis de, der tager blodprøver, i endnu højere grad mangler en bioanalytikerfaglig baggrund. Det er derfor vigtigt at pointere, at blodprøverne hører hjemme i laboratoriet under bioanalytikernes ansvar. Det kan være nødvendigt at ansætte, oplære og supervisere medarbejdere med en anden uddannelse i disse år. Men det er et meget farligt skråplan vi bevæger os ud på, hvis nogen skulle finde på at placere ansvaret for blodprøvetagningen ude på de kliniske afsnit, evt. hos andre faggrupper.

Personale uden en meget solid laboratoriefaglig bagage kan hverken stå
for kvalitetssikring, supervision eller kan holde skrapt øje med den laboratoriemedicinske udvikling. De kan således heller ikke træde til som diagnostiske samarbejdspartnere for lægerne. Dét, der udefra måske opfattes som en forholdsvis enkel løsning på et konkret problem, kunne dermed let komme til undergrave behandlings-kvaliteten. Til stor skade for patienterne og sundhedsøkonomien.

Blodprøvetagning er og bliver bioanalytikernes ansvar.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Fagblad nr. 6 2009

Særligt benyttede sider på dbio.dk