Fagblad nr. 2 2012

MED-aftalen er et værktøj, ikke et våben

En helt frisk undersøgelse af 8562 tillidsvalgte på FTF-området viser, at næsten halvdelen ikke oplever, at det danske samarbejdssystem virker efter hensigten.
Formålet med at inddrage medarbejderne via MED-udvalg på afdelingsinstitu-
tions og overordnet plan er at skabe bedre arbejdspladser, hvor beslutninger træffes på så bredt og kvalificeret et grundlag som muligt. Imidlertid føler 43 procent af de adspurgte repræsentanter – TR, FTR og arbejdsmiljørepræsentanter – at de ikke har indflydelse i de strategiske og økonomiske spørgsmål. De bliver kun hørt, når det gælder helt jordnære emner som fx arbejdsmiljø, alkoholpolitik og personalegoder. Undersøgelsen omfatter både det kommunale, statslige og regionale område, og muligvis er forholdene mindre nedslående på fx sygehusene, hvor der, ud fra min erfaring, er en stærkere tradition for medarbejderinddragelse.

Danske Bioanalytikeres egen spørgeskemaundersøgelse fra sidste år peger i alt fald på, at vores egne tillidsvalgte i langt overvejende grad mener, at de har tid nok til at forberede sig og deltage i MED-udvalgsarbejdet. De blev dog ikke specifikt spurgt om deres oplevelse af, om de så også føler, at de har tilstrækkelig medindflydelse på de overordnede beslutninger. Men vores undersøgelse viste i det mindste ikke samme form for frustration.

Måske har det også præget FTF- undersøgelsen, at den er blevet til i år, hvor enorme besparelser er blevet gennemført meget hurtigt – samtidig med mindst lige så omfattende strukturforandringer. Medarbejdernes repræsentanter sidder formentlig i mange tilfælde over for ledere, der heller ikke har for meget at skulle have sagt; mange beslutninger har de seneste år været truffet på forhånd og langt fra afdelingerne. Undersøgelsen har affødt forslag om, at MED-aftalen skal opdateres, og at der evt. skal indføres sanktioner mod arbejdsgiverne, hvis den ikke bruges efter hensigten.
Det mener jeg faktisk ikke er nødvendigt; vi skal ikke begynde at bruge den som et våben. Til gengæld må arbejdsgiverne forpligte sig på, at bruge MED-systemet, som det er formuleret i formålsparagraffen; det vil sige, til at skabe reel medarbejderindflydelse i beslutningsprocessen. Når der i den øverste ledelse vitterlig er en ægte interesse for at MED-organisationen skal bruges i beslutningsprocessen – så sker det også.

Er der vilje til det, er MED-aftalen et udmærket værktøj.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk